Latin: Triticale
Triticale
Rågvete (Triticale) är en hybrid (laboriatoriekorsning) mellan råg och vete från slutet av 1800-talet. Vad man försökt åstadkomma är att kombinera vetets goda avkastningsförmåga och brödkvalitet, med rågens härdighet mot sjukdomar och tolerans av sämre odlingsförhållander. Rågvete är väl etablerat som fodersäd. Forskning pågår för att utveckla rågvete som brödvete avsedd för utvecklingsländer och för produktion av biobränsle. Det finns sorter som är förädlade för att ge mycket etanol (alkohol).
Milj ton Andel Ack. Polen 4,6 33% Tyskland 2,2 16% Frankrike 2,1 15% Vitryssland 1,3 9% Australien 0,5 4% 76% Kina 0,5 3% Ungern 0,4 3% Litauern 0,3 2% Ryssland 0,2 2% Österrike 0,2 2% 88% Danmark 0,2 1% Tjeckien 0,2 1% Sverige 0,2 1% Spanien 0,1 1% Chile 0,1 1% 93% Övriga 0,9 7% Totalt 13,9 100%
Nutida odling i världen: Rågvete odlas främst på lätta jordar. Hittillsvarande sortmaterial har relativt svag vinterhärdighet. Odling av rågvete är främst en Europeisk företeelse som svarar för 90% av världsproduktionen (EU 80%). Totalt cirka 0.6% av världens spannmålsproduktion (14 miljoner ton). Läs mer > Om sädesslag. 2010 Källa: FAOSTAT
Nutida odling i Sverige: I Sverige odlas rågvete i södra Sverige på 24.000 hektar (2% av spannmålsytan) som ger 107.000 ton (4,5 ton/hektar).
SÅ ANVÄNDS RÅGVETE
Rågvete odlas främst som fodersäd. Vissa rågvetebaserade livsmedel kan köpas i hälsokostbutiker eller återfinns i vissa frukostflingor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02