Bondbönor

Fotograf/bild: Film: Hew Richards, broad beans

Bondbönor

(1. åkerböna, hästböna 2. bondbönor, favaböna, välska bönor, turska bönor 3. favism = enzymbristsjukdom 4. Pytagoreiska bönor, bondbönvälling)

Latin: Vicia, Vicia faba

Engelsk översättning 1. horse bean, broad field bean 2. broad bean, faba bean, fava bean 3. favism = enzyme deficiency disease 4. pytagoric beans

Fransk översättning 1. féveroles 2. fèves, fève des marais, gourganes, Pytagoric beans 3. favisme = maladie de carence enzymatique

Italiensk översättning 1. fava, favino 2. favetta, fava grossa comune 3. favismo = malattia da carenza enzimatica

Tysk översättning 1. Ackerbohne, Feldbohne, Pferdebohne 2. Saubohnen, Puffbohne 3. Favismus = Enzymmangelkrankheit

Spansk översättning 1. haba 2. haba común 3. favismo = enfermedad por deficiencia enzimática

Åkerböna är en av våra äldsta kulturväxter som följt med alltsedan vikingatiden 4000 år före vår tidräkning. Biologiskt är det en art i vickersläktet (Vicia) inom familj Ärtväxter. Besläktad med men ingår inte i släkte Trädgårdsbönor (läs mer > Om ärtväxter). Bönan har sin härkomst från norra Afrika, Medelhavsområdet. Det finns olika sortvarianter varav Bondböna är en förädlad, odlad variant. Se film, klicka på "Hew Richars" under bilden ovan.

BONDBÖNA

Bondböna (Vicia faba) är en förädlad stor åkerböna som odlats runt Medelhavet sedan år 3000 f.Kr. Förekommer inte vild. Det är en 60-80 centimeter hög upprätt planta med långsmala grågröna blad och med rosa-vita blommor i klasar. Frukten är en långsmal fröbalja med 3-8 halvstora (0,5-1 cm) och rund-ovala bönor. Det är bönorna man äter vilka är ljusgröna när de är färska och omogna, eller torkade som då är bruna (läs mer > Torkade bondbönor). Bönorna avviker från andra bönor i det att fröna omgärdas av en tjock seg hinna som ofta avlägsnas innan konsumtion. Hinnan kan mjukas upp om den blancheras (lättkokas) i alkaliskt vatten (t.ex. med bakpulver tillsatt).

  • Vikt i butik: 1 dl färska, rensade bönor = 60 gram. En skida väger 25-30 gram, varav ätbara bönor = 40%.
  • Smak: Tydlig bönsmak. Ganska mjölig konsistens.
  • Alternativ: Borlottibönor, stora vita bönor, bruna bönor.
  • Försäljning/säsong: Bondbönor säljs färska, torkade eller konserverade. Förekommer sparsamt i svenska butiker. Färska från Sverige kan förekomma mitten juni till mitten oktober.
  • Förvaring: Färska förvaras i kylskåp +5 till +7°C i plastpåse. Optimal luftfuktighet 85-90%. Hållbara i cirka 1 vecka. Kan frysas. Torkade förvaras mörkt och torrt. Torkade har mycket lång hållbarhet.
Välsk, tursk böna: Gammalt namn på bondbönor. Välsk (eng. welsh) = romansk.Välsk växt =  (förmodat) ursprung från i länderna runt medelhavet till exempel välsk körvel, välskt körsbär, välska böna och så vidare. Ett annat motsvarande namn från förr var turska (turkiska) bönor.

Pytagoreiska bönor (pytagoric beans) kallas ätliga frön från lotusblomman. Puthagoras (grekisk filosof och matematiker 570-495 f.Kr.) grundade en sektliknande religion som inte åt favabönor (bondbönor), men frön från lotusblomman var tillåtna. Han ansåg att bönornas gasbildande effekt tog bort "breath of life" (livsluften) och var "souls of the dead" (de dödas själar).  

Odla: Bondbönor är lättodlade, tåliga och kan överleva en frostnatt. Blötlagda frön kan planteras i tjälfri jord och skördas under sommar och höst. De kan också groddas. Odlas främst i Kina, Europa och Nordafrika. Åkerböna inklusive bondböna var förr den böna som främst odlades. Läs mer > Produktion bönor.  

Hälsa
: Bondbönor har högt näringsvärde med höga halter av A- och C-vitamin. Bondbönor bör inte ätas rå i större mängd och inte av personer som lider av favism (se nedan). De innehåller giftiga lektiner, som försvinner vid kokning i minst 15 minuter. Läs mer > Fytinsyra.

Favism 
är en ärftlig enzymbristsjukdom som främst drabbar män boende i Nordafrika och Mellan Östern och ättlingar därifrån. Aminosyrorna vicine och convicine i favabönor (därav "favism") förstör de röda blodkropparna hos dessa personer vilket kan innebära livshotande anemi (blodbrist). Behandling av lättare favism sker bland annat med tillskott av vitamin B12. Vid svåra akuta fall kan individen drabbas av koma och behöver blodtransfusion. En annan egenskap som aminosyrorna har är att motverka tillväxt av malaria i blodcellerna och användes förr som botemedel. 


SÅ ANVÄNDS BONDBÖNOR

Bondbönor kan ätas rå, men kokas vanligtvis. De omogna, platta och stora fröna kokas i lättsaltat vatten och kan serveras med smör och salt, i sallader eller som tillbehör till mat. De kan stuvas, användas i soppor, i grytor, i röror och liknande. Bondbönvälling åt man förr. Kokta rensade bondbönor som i sista stund lieras (reds) med äggulor och gräddmjölk (tunn grädde). Bondbönor uppskattas mest Mellanöstern och Nordafrika. I Europa mest odlad och uppskattad i England, men generellt är intresset för denna böna lågt numera. Åkerbönor används som djurfoder.

  • Ansa: Färska bondbönor spritas (tas ur baljan) och skalas eller trycks ur skalet.
  • Koktid färska: Minst 15 minuter för att avlägsna giftiga ämnen.
  • Koktid torkade: 1,5 timme. Torkade blötläggs 8-10 timmar före tillagning.
  • Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Vita bönor

Så kokas grönsaker

Fytinsyra

Om grädde

Redning av såser och soppor

Om bönor

Recept med Bondbönor

Det finns 2 recept med Bondbönor