Kidneybönor (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: Way Out West, red kidney

Röda bönor

(röda bönor, röda kidneybönor)

Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning red kidney beans, rajma

Fransk översättning haricots rouges

Italiensk översättning fagioli rossi, rossi kidney

Tysk översättning rote Bohnen, rote Kidney Bohnen

Spansk översättning frijoles rojos

Röda bönor kan naturligtvis vara av olika sort till exempel adzukiböna (se dito), men som regel avses röda kidney­bönor tillhörande släkte Bönor (läs mer > Om bönor). Färgen är ljust eller mörkt brunröd. Sägs bara "kidneybönor" avses vanligtvis röd, eller rödspräcklig kidneyböna till skillnad från vit kidneyböna (canelliniböna). Sitt engelska namn kommer sig av att fröna är njurformade (kidney = njure). Ursprung från Mellanamerika där de odlats av indianerna i många 1000-tals år. Se film, klicka på "Way out west" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram  = cirka 175 gram när kokt (2,5-3 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Fyllig, mild och lätt söt bönsmak. Fast konsistens.
  • Alternativ vara: Vita kidneybönor (canellinibönor) eller annan böna.
  • Försäljning/säsong: Röda bönor säljs torkade eller konserverade året om.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS RÖDA BÖNOR

Röda bönor används i grytor, soppor, sallader, biffar, patéer och i texmexmat. Tillreds i Mellanamerika traditionellt med starka kryddor, chili och tomatsås. Klassisk i chili con carne. Vanligt förekommande även i USA och Kanada serverad med bacon och lök. I Europa populärast i nordöstra Spanien. Överblivna kokta bönor kan värmas eller stekas dagen efter.

Så tillagas torkade bönor:

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
  • Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Bönsläktet

Svarta bönor

Gifter i frön

Cannellinibönor

Recept med Röda bönor

Det finns 4 recept med Röda bönor