Klassificering vin

Klassificering vin

Kategori: Gruppnamn enligt Kunskapskokboken.se
Ursprung: Producent, distrikt, region, land.

Pris 2011-03: Pris/75cl helflaska,  pris/liter.
Årgång: Produktionsår. SB-nr: Systembolag.

Passar till: Klassning enligt Spisa´s Dryckesguide.
Passande recept, klicka länk i högerkolumnen.

Serveringstemperatur: °C. Väl kyld 6-8°C. Kall 8-10°C. Källarsval 10-12°C. Sval 12-15°C. Svagt rumstempererat 16-18°C.

Egenskaper: Bedömning vita sötma, fyllighet, fruktsyra och för röda bedöms fyllighet, strävhet och fruktsyra. 5-gradiga skalor: obetydlig, viss, medel, tydlig, utpräglad.

Alkoholhalt: Volym-%.
Alkoholfritt vin får högst innehålla 0,5%.
Rött låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 15%.
Vita låg halt 5-10%, normalt 11-13%, högt 12-15%.
Mousserande låg 5-10%, norm. 11-12%, högt 13%.
Rosé låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 14%.

Färg: Omdöme enligt Systembolaget eller leverantör.

Doft: Omdöme enligt Systembolaget eller leverantör.

Smak: Omdöme enligt Systembolaget eller leverantör.

Menyse´s kommentar: Menyse´s sommelier Åsa W Karlsson ger sitt omdöme om vinet.

Lagring: Vinner på lagring? Lagringstid.

Druvsort: Druvsorter som vinet tillverkats av, ekologiskt odlat m.m.

Sockerhalt: Obetydlig < 5 gram/liter. Ringa 6-12 gram/liter. Viss, 13-20 gram/liter. Måttlig, 20-35 gram/liter. Högt, 35-50 gram/liter. Mycket högt över 50 gram/liter.

(Brut Nature 0-3, Extra Brut 3-6, Brut 6-15, Extra Sec 12-20, Sec 17-35, Demi Sec 33-50, Doux 50-).

Utmärkelser: Tävlingsomnämnanden.

Kommentar: Kommentar om vinet t.ex. året kvalitet. Uppgifter om producent, distrikt etc redovisas separat.


Kopieringsmall:

Kategori

Ursprung:

Pris 2011-11:  Kr/75cl flaska,  Kr/liter.
Årgång: 200 SB nr

Passar 

Serveringstemperatur: Väl kyld 6-8°C. Kall 8-10°C. Källarsval 10-12°C. Sval 12-15°C. Svagt rumstempererat 16-18°C.

Egenskaper:  sötma,  fyllighet,  fruktsyra.  strävhet,  fyllighet, fruktsyra.

Alkoholhalt: %.   

Färg

Doft:

Smak

Lagring: Drickfärdig. Vinner inte på lagring.

Druvsort:  Ekologiskt odlade druvor.

Sockerhalt: Obetydlig 0-5 gram/liter. Ringa, 6-12 gram/liter. Viss, 13-20 gram/liter. Måttlig, 20-35 gram/liter. Högt, 35-50 gram/liter. Mycket högt över 50 gram/liter.

Utmärkelser:

Kommentar:

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj