Mirin är ett japanskt sött alkoholhaltigt matlagningsvin, ett slags söt, mild sake. Den har en låg alkoholhalt (1-2%).
Mirin används som smaksättare av sushi och teriyaki, t.ex. till rätten tamagon, eller som sötningsmedel av risvinäger, såser m.m. Den kan även användas vid marinering av fisk.
Mirim finns vanligen i asiatiska butiker, men kan i övrigt vara svår att få tag på.
Mirim kan ersättas av 2 dl sake (alternativt vitt vin eller vermouth) och 1 dl strösocker, som kokas upp och sedan kokas hårt i 5 minuter. Fuskmirin kan användas i alla recept.
Mirin (och fuskmirin) förvaras i kylskåp.
Recept med Mirin
Det finns 9 recept med Mirin
-
Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sushiris (sushi meshi)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tamago i ugn - japansk äggstanning
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tentsuyu, japansk dippsås till tempura
Tid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Dashi-maki tamago - rullad japansk omelett
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sukiaki kasai style - japansk nötköttsrätt i panna
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Asiatisk biff i curry
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Nigiri tamago, sushi med äggstanning
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Murasaki - japansk sojasås
Tid: 7 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan