Krispsallat

Fotograf/bild: Film: Rhonda Reese, How to crisp sallad

Krispsallat

(krispsallat, frillicesallat , Så fräschas sallat)

Engelsk översättning crisp lettuce

Fransk översättning laitue croquante

Italiensk översättning lattuga croccante

Tysk översättning knackiger Salat

Spansk översättning ensalada crujiente

Krispsallat kallas sallat vars blad är styva och krispiga till exempel isbergssallat. Detta till skillnad från annan sallat vars blad är mjuka till exempel huvudsallat. Dock avses i allmänhet Bataviasallat (var. capitata crispum) när man talar om krispsallat, eller Ekbladssallat (var. crispa) även om den inte är lika krispig. Ibland också korsningsvarianter av isbergssallat till exempel med friséesallat. Läs mer > Om sallat.

Fräschör: Sallat är känslig för uttorkning. En trött och ledsen sallad kan fräschas upp, bli krispigare genom att lägga den en halvtimme i ljummet, fingervarmt vatten. Sallaten tar till sig vatten, blir tyngre och fräschare. Därefter får den rinna av uppochner i kylskåpet i cirka en timme. För att bevara nyvunnen krispigheten rullas den in i bakplåtspapper och stoppas i plastpåse utan att försluta änden. Förvara i kylskåp. Se film, klicka på "Rhonda" under bilden ovan.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla plocksallat

Om sallat

Isbergsallat

Recept med Krispsallat

Det finns 3 recept med Krispsallat