Produktion, konsumtion kyckling

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

Produktion, konsumtion kyckling

(Världsproduktion höns och kyckling)

Produktionen av kyckling tog fart i början av 1960-talet i samband med frysta kycklingens introduktion. Dessförinnan betraktades kyckling som lyxmat (läs mer > Höns, kyckling). Produktionen tog fart i hela världen i en takt som varit 9 gånger snabbare än befolkningstillväxten. 2017 fanns det 23 miljoner tamhöns runt om i världen. 109 miljoner ton kött producerades, vilket utgör 90% av all tamfågelproduktion (läs mer > Produktion tamfågel) och 1/3-del av allt kött som produceras, fisk oräknat (läs mer > Köttproduktionen kött i världen). Kyckling är billigt kött att framställa och det som har lägst miljöpåverkan.

Ägg: De 23 miljoner hönsen i världen producerar en helsikes massa ägg och kycklingar. Totalt 1,5 miljarder ägg i världen. Läs mer > Produktion, konsumtion ägg.

Utvecklingen 1961-2017: Produktionen i världen har fullkomligt exploderat sedan 1960 i alla länder. Totalt +1343%, det vill säga 134 gånger mer 2017 än 1961. Produktionen per person från 2 kilo per person till 14 kilo. Lite lugnare i Nordamerika och Europa som "bara" ökat med 600%. Sverige +700%. Under senaste 10-årsperiod +35% (befolkning +11%).

Förbrukning Sverige: Efter en tids nedgång har produktionen av matfågel ökat kraftigt 2013-2017, till den högsta svenska nivån någonsin. Enligt Jordbruksverket producerades 159.000 ton matfågel (~kyckling) år 2017. Förbrukningen (produktion +import -export) var 233.000 ton. Förbrukning per invånare och år lika med 23 kg (2008 = 18 kg). Konsumtion se nedan.

Svensk import-export kyckling: Sverige är inte självförsörjande på kyckling. Svensk andel av förbrukningen var 68 % 2017 (2008 = 69%). Importen står för 40% av förbrukningen, främst från Danmark och Nederländerna (60%). Exporten av färsk, fryst och bearbetad kyckling utgör 13% av produktionen.   


PRODUKTION HÖNS OCH KYCKLING

Det producerades 109 miljoner ton kycklingkött i världen 2017 (slaktvikt exkl. självhushåll). Största producenter, tillika största exportörer, var USA med 18% av världsmarknaden och Brasilien med 12%. Kina producerar lika mycket som Brasilien, men importerar dessutom kyckling från andra länder (se nedan). Europa sammantaget svarar för 17% av världens produktion, varav Ryssland mest.


 Per person kilo
 Kyckling 2017

Milj ton

Andel

Prod

Kons

 Nordamerika

20

19%

56

31

 varav USA 94% 

19

18%

59 (49)

32 (27)

 och Kanada 6%

1,2

1%

34

19

 Mellanamerika

5

5%

22

12

 varav Mexiko 65%

3,2

3%

25 (31)

14 (17)

 Dominikanska Rep 7%

0,3

0%

31

17

 Guatemala 5%

0,2

0%

14

8

 Panama 4%

0,2

0%

49

27

 Honduras 4%

0,2

0%

21

11

 Nicaragua 3%

0,1

0%

23

13

 Sydamerika

21

19%

49

27

 varav Brasilien 65%

14

12%

65 (45)

36 (25)

 och Argentina 10%

2,1

2%

48

26

 Colombia 7%

1,6

1%

32

18

 Peru 7%

1,5

1%

46

25

 Chile 3%

0,6

1%

35

19

 Venezuela 3%

0,6

1%

19

10

 Asien

38

35%

8

5

 varav Kina 34%

13

12%

9 (9)

5 (4,5)

 och Indien 9%

3,5

3%

3

1

 Indonesien 6%

2,3

2%

9

5

 Turkiet 6%

2,1

2%

26

15

 Japan 6%

2,2

2%

17 (26)

10 (15)

 Iran 6%

2,2

2%

27

15

 Malaysia 4%

1,6

2%

52

29

 Thailand 4%

1,6

1%

23 (21)

13 (12) 

 Myanmar 4%

1,5

1%

28

15

 Pakistan 3%

1,3

1%

6

4

 Filipinerna 3%

1,2

1%

12

6

 Europa

18

17%

25

13

 varav Ryssland 24%

4,4

4%

31

17

 och Polen 12%

2,1

2%

55

30

 Spanien 7%

1,3

1%

33

18

 Ukraina 6 %

1,2

1%

27

15

 Frankrike 6%

1,1

1%

17

9

 Nederländerna 6%

1,0

1%

61

33

 Tyskland 6%

1,0

1%

12

7

 Italien 6%

1,0

1%

17

9

 Sverige 1%

0,2

0,1%

15 (23)

8 (13)

 Afrika totalt

5

5%

4

2

 varav Sydafrika 30%

1,7

2%

29

16

 och Egypten 18%

1,0

1%

10

6

 Marocko 13%

0,7

1%

19

11

 Algeriet 5%

0,3

0%

6

3

 Nigeria 4%

0,2

0%

1

1

 Oceanien

1,5

1%

36

20

 varav Australien 83%

1,2

1%

50

28

 och Nya Zeeland 15%

0,2

0%

47

26

 Totalt 2017

109

100%

14

8

 Totalt 2008

81

 Källa: FAOSTAT

Kommentar: Höns är vanligt husdjur i fattigare områden. Självhushållet kan vara ganska stort, vilket inte medräknas i den officiella statistiken.


KONSUMTION 2017

Beräkning av konsumtion är en komplicerad historia. Den metod som Jordbruksverket tillämpar är att multiplicera förbrukning slaktvikt (produktion +import -export) med 0,55 för att få fram "konsumentvikt" vilket är det som konsumenten köper (läs mer > Om kött). Därutöver försvinner den del som konsumenten putsar bort och kastar som matrester.

Tabellen: Vi saknar statistik på netto export -import för de flesta länderna. Vad "Prod" och "Kons" i tabellen egentligen visar, är ländernas produktion i förhållande till sin befolkning och är därför missvisande för ländernas inhemska konsumtion. Särskilt gäller detta för länder med stor andel export som Brasilien och USA (grönmarkerat i tabellen), liksom för länder med stor import som Japan och Sydkorea. På världsnivå blir produktion detsamma som konsumtion för att export och import tar ut varandra. Dock har vi export-importsiffror för några länder. För dessa anges konsumtionen inom parentes i tabellen.

Konsumtion i konsumentvikt (inköpsvikt) per person och år (siffror inom parentes i tabellen):

  • Världen 8 kg per person och år.
  • USA 27 kilo.
  • Mexiko 17 kilo.
  • Brasilien 25 kilo.
  • Kina 4,5 kilo.
  • Japan 15 kilo (importandel 52%).
  • Thailand 12 kilo.
  • EU 23 kilo (produktion 24 kg).
  • Sverige 13 kilo.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Om tamfågel

Ankor ¤

Tamgås

Kalkon }

Produktion, konsumtion hönsägg