Röd mangoldskott (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: On The Grow, swiss chard sprouts

Mangoldskott

(mangoldskott, Så används mangoldskott)

Latin: Beta vulgaris var: vulgaris

Engelsk översättning swiss chard sprouts

Fransk översättning pousses de bette à cardes

Italiensk översättning germoglio bietola da coste

Tysk översättning Mangoldshosse

Spansk översättning brotes de acelga

Mangoldskott är de första späda primörbladen av mangold, 5-10 centimeter långa (läs mer > Mangold). Bladen är gröna och skaften gulvita eller röda. Se film, klicka på "On The Grow" under bilden ovan.  

  • Smak: Mangoldskott är milt beska med lätt rödbetston.
  • Alternativ vara: Mizuna, babyspenat, rödbetsskott.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i butik. Svenskodlad under juli-oktober.
    I övrigt främst import från Italien.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Mangoldskott har kort hållbarhet, några dagar.

Odla: Mangoldskott kan odlas som minisallat. Se Odla mangold.


SÅ ANVÄNDS MANGOLDSKOTT

Mangoldskott används främst rå, ibland lättstekt, i sallader eller som garnering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla mangold, mangoldskott

Mangold

Rotfruktsskott

Om sallat

Recept med Mangoldskott

Det finns 18 recept med Mangoldskott