Ljust bocköl

Ljust bocköl

(Helles Bock, Heller Bock, Maibock, majbock, Frühlingsstarkier)

Bocköl är vanligtvis mörkt lageröl, men det finns ljusa lager- och veteölsvarianter. Bock är en beteckning för alkoholstarkt öl. De ljusa lagerölen benäms Maibock (majbock) eller Helles/Heller Bock, ibland Frühlingsstarkier (starkt våröl). Ursprungligen var detta ett säsongsöl för våren. De mörka var avsedda för höst och vinter.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Gyllengul till bärnsten.
Alkoholvolym: 6-8%.
Beska: Viss.
Smakrikedom: Stor.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Einbecker Mai-Ur-bock.

Passar till kryddstark mat, stekt och grillat kött. Klassisk till Bockwurst (se dito).

Karaktär: Ljusa bocköl är medelfylliga till fylliga öl med tydlig maltkaraktär och låg humlebeska, men ändå med märkbar humlesmak.

Läs mer

Mörkt bocköl

Tyska veteöl

Bockwurst

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj