Om brödstickor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om brödstickor

(brödstickor, italienska pinnar, oststänger, salta pinnar)

Engelsk översättning breadsticks, pretzel sticks, pretzel rods

Fransk översättning gressins

Italiensk översättning grissino, grissini, grissino robata, grissino stirata

Tysk översättning Brotstangen, Teigstang

Spansk översättning palitos de pan

Brödstickor är bröd format till pinnar, vanligtvis 0,5-1 centimeter tjocka och några decimeter långa. Benämns ofta med det italienska namnet grissino (pl. grissini) i de flesta länder. Brödet bakas traditionellt som vanligt vitt bröd på mjöl, vatten och jäst, med den skillnaden att de formas till pinnar. Den tunnare degen ger fin skorpa i hela degen, det vill säga saknar inkråm. Modernare varianter kan innehålla mjölk i stället för vatten, olivolja eller annat matfett och vara smaksatta med kryddor som oregano eller kummin, fröer till exempel sesam, smulad ost med mera. Tillreds också av annan deg som mördeg. Klassisk grissinoform ("robata" = rullad), är en rak 40-80 centimeter lång "knotig" pinne när handrullad. Slät när indutribakad. Klassisk är också "grissino stirato" (stretchad, utdragen), vilket ger sprödare resultat. Färdiga stickor finns att köpa i butik. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Brödtyp: Knaprigt tilltuggsbröd.
  • Smak: Neutral, eller med smak av kryddor, vitlök eller ost.
  • Alternativ vara: Färdiga krutonger.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik som grissini.
  • Jämförpris: Mycket högt för att vara tillbehör till mat.100-200 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras tort, lång hållbarhet.

Salta pinnar (eng. pretzel sticks, pretzel rods) kallas tunna smala rostade (bakade) stickor cirka 10 centimeter långa och garnerade med grovt salt. De sprayas med stark basisk lösning (lut, jämför lutfisk) innan gräddning vilket ger dem mörkt brun färg och karaktäristisk smak. En variant av brödet är format till små kringlor (läs mer > Om kringlor). Säljs i butik. Används som snacks eller som drinktilltugg.

Historia: Grissini sägs ha skapats av kung Vittorio Amedeo II:s bagare 1679 i Turin. Kungen hade dålig hälsa (och sannolikt också dåliga tänder) och svårt att äta bröd som ofta var gammalt och torrt. Brödpinnarna smälte i munnen och uppskattades mycket av den turinska kungen. Brödet blev snabbt populärt i Piemonte, särskilt för att det gick att spara i flera veckor. Napoleon Bonaparte lär också ha varit förtjust i "les petits bâtons de Turin". Namnet grissino (pl. grissini, piemontesiska = ghërsin) kommer från ett långsmalt klassiskt Piemontebröd benämnt ghërsa.

SÅ ANVÄNDS BRÖDSTICKOR

Grissini äts till soppa eller som drinktilltugg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09


Läs mer

Om krutonger

Recept: Grissini

Recept: Oststänger

Recept med Om brödstickor

Det finns 5 recept med Om brödstickor