Svenska blåbär (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: Nature Hills Nursery, blueberries

Blåbär

(skogsbär 1. europeiska blåbär, skomakarbär 2. amerikanska blåbär)

Latin: Vaccinium 1. Vaccinium myrtillus 2. Vaccinium corymbosum

Engelsk översättning worthleberries, huckleberries 1. European blueberry, winberry, whimberry, bilberry (USA) 2. northern highbush blueberry, blue huckleberry, swamp blueberry, swamp huckleberry

Fransk översättning airelles 1. myrtille 2. myrtille arbustive, grande myrtille, myrtille américaine, bleuet en corymbes, bleuet géant

Italiensk översättning mirtilli 1. mirtillo nero 2. mirtillo gigante americano

Tysk översättning Heidelbeeren 1. Heidelbeere, Blaubeere, Bickbeere 2. Amerikanische Heidelbeere

Spansk översättning arándanos 1. mirtilo, arándano silvestre 2.arándano azul, mora azul

Skogsbär (Vaccinium) även benämnt blåbärs- eller odonsläktet är ett släkte i familj Ljungväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Släktet omfattar närmare 500 arter bland annat blåbär, lingon, tranbär och odon (se respektive). De är främst hemmahörande på norra halvklotets kalltempererade områden på hedar och i gles skog. Tropiska arter förekommer till exempel på Madagaskar och Hawaii. Det är krypbuskar (ris = lågväxt buske) eller halvbuskar. Släktet delas in i 20 subsläkten vilket vi inte redovisar här.


Namnförbistringar: Bären inom släktet sammanblandas ofta med varandra, särskilt för att de allmänna namnbegreppen som whortleberry i England, huckleberry i Nordamerika, arielle i Frankrike och mitello i Italien används om flera arter vilket kan vara förvirrande. Tillkommer en mängd lokala namn som rör till begreppen.

BLÅBÄR

Det finns många  varianter av blåbär vars frukt är ganska snarlika varandra. Vilda blåbär är som regel minibuskar (lowbush) under halvmetern höga, medan odlade oftast är "högbuskar" (highbush) som blir några meter höga. Stammar och grenar är vedartade. Nedan redovisas två arter, dels "Europeiskt blåbär" som är den mest spridda arten, dels "Amerikanskt blåbär" som är den mest odlade arten och den som brukar förekomma i butik. Namnen är lite missvisande, dels för att den "europeiska" är hemmahörande runt om hela norra halvklotet, dels för att det finns åtminstone ett 15-tal "nordamerikanska" arter "blueberry".

  1. Europeiskt blåbär (Vaccinium myrtillus, bild ovan t.v.) allmänt kallat blåbär i Europa och i Amerika benämnd bilberry. Det är en lågväxande vild dvärgbuske vanligtvis cirka 30 centimeter hög, som oftast hittas på skuggiga platser i skog och på hedar. Förekommer allmänt i Europa, Kanada och norra USA, samt i norra Asien. Det är den mest förekommande blåbärsarten som i Sverige lär täcka 11% av landets yta. Blommorna är grönvita eller röd­aktiga. 
  2. Amerikanst blåbär (blueberries) bildar en sektion av ett 15-tal arter (section Cyanococcus) varav arten Northern highbush blueberry (Vaccinium corymbosum, bild ovan t.h.) är den art som flitigt odlas. Det är en buske lika bred som hög som blir runt 3 meter hög. Den och andra arter tros ha kultiverats av indianerna i 1000-tals år och är hemmahörande i östra halvan av Kanada och dito USA ner till Florida och östra Texas. Odlas numera även på andra platser i världen till exempel i Australien, Det finns olika sortvarianter och hybrider med arten. Blommorna är vita till ljust rosa. På hösten blir löven röda, gula och lila. Se film, klicka på "Hills Nersery" under bilden ovan. 

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Europa och Nordamerika.
  • Frukt: Blåbär är små svarta runda bär. Europeiska vilda bär cirka 1 centimeter och amerikanska odlade cirka 2 centimeter stora sittande i klasar. De är vanligen överdragna av en vaxhinna som ger matt ljusblå färg. Bär som saknar detta överdrag är helt svarta och kallades förr i Sverige för "skomakarbär", det vill säga blankputsade som skor. De ansågs i folktron giftiga eftersom "korna eller räven pissat på dem".
  • Fruktkött: Fullmogna bär har saftigt fruktkött som trots växten namn är mörkt vinrött. Bärsaften är kraftigt blåfärgande, särskilt de vilda arterna. Bären håller formen vid tillagning till exempel inbakad i en muffin. 
  • Mognad: Juli - september i Nordeuropa. Sydamerika november-april, Holland maj-oktober.  Blåbär är en semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Söt med obetydlig syra. Hög sockerhalt (c:a 11%) och låg andel syra (c:a 0,3%). Amerikanska odlade blåbär är mer fruktig än vilda blåbär och inte lika smakrika. Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Björnbär som frukt, odon till sylt och marmelad.
  • Försäljning: Vilda bär säljs i säsong. Förekommer året om fryst. Odlade amerikanska bär har längre försälningsperiod i produktionsländerna, i andra länder till och från.
  • Förvaring: Svalt eller kallt. Hållbar upp till 3 veckor. Kan torrfrysas. 
Produktion: Världsproduktion av blåbär blev 0,85 miljoner ton år 2020 (exklusive självhushåll), en ökning med 1300% sedan 1970 vilket orsakas av utvecklingen av odlade amerikanska blåbär. Största producentland är USA med en marknadsandel på 35%, följt av Peru 21% och Kanada 17% (läs mer > Produktion bär).


SÅ ANVÄNDS BLÅBÄR

I de nordiska länderna får man fritt plocka bär i skog och på allmän plats, till viss del även tillåtet i övriga Europa (läs mer > Allemansrätten). Blåbär är sötsyrliga och äts med fördel färska med mjölk, flingor och dylikt, men används mest till sylt, kräm och soppa. Passar utmärkt i olika slags bakverk i form av pajer och muffins. Blåbärssoppa är sedan gammalt känt som magstabiliserande mot diarré, Det är klassisk dryck till skidåkarna i världens längsta årliga skidlopp, Vasaloppet. Blåbär äts gärna av djur till exempel björn. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03

Läs mer

Om frukt och bär

Fruktsmak

Matbiologi frukt

Produktion bär

Allemansrätten

Blueberries - Superfood

Recept med Blåbär

Det finns 41 recept med Blåbär