USA-styckning nöt

Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤

USA-styckning nöt

(USA-styckning nöt)

Engelsk översättning chart beef cuts USA

Fransk översättning découpe du boeuf a la USA

Italiensk översättning parti di manzo USA

Tysk översättning Rind einzelteile USA

Spansk översättning cortes de vaca USA

Amerikansk styckning är annorlunda mot svensk styckning, och styckdelarnas namn är inte alltid desamma som i England (se > Engelsk styckning nöt). Ko grovstyckas utan huvud, först halverad på längden och sedan delad i 4 delar på tvären (läs mer > Styckning nöt). Se styckningsfilm via länk nedan. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.

Amerikanska begrepp: Roast = större köttstycke, dvs. stek i Sverige. Steak = en tjockare skiva kött. Slice = tunn skiva. Joint = sammanfogad stek. Rib = revben. Chop = skiva med ben, dvs. kotlett. Frenched (på franskt vis) = avskalad benstump på kotlett (rack). Boned = urbenad.

Grovstyckning:

  1. Chuck = hals, högrev, bog och framlägg.
  2. Rib = entrecote och bringa inklusive brisket/bringspets.
  3. Loin = kotlettrad med filéer, rostbiff och kållapp/magen. 
  4. Round = kyl (lår och lägg). Round roast/steak = stek/skiva från bakdelskött.

Chuck:

  • Neck = hals. Neck roast.
  • Breast (bröst) = bringa.
  • Chuck = högrev.
  • Chuck rib eye, chuck roll = högrevskärna.
  • Chuck steaks = skivat. Denver stakes = skivat och skuret i tjocka remsor. Seven bone chuck roast = stor skiva högrev med ett litet ben som ser ut som en sjua.
  • Chuck rib plate = del av bringan. Chuck top rib. Chuck short ribs.
  • Shoulder/blade ("skuldra") = bog.
  • Shoulder clod, "ranch steak"(lat. triceps) = bog/bogstek. Chuck blade/shoulder roast/steak.
  • Mock tender/chuck tender (lat. biceps) = bogrulle.
  • Shoulder tender (lat. teres major) = liten bogstek.
  • Top blade/Shoulder blade = fjäderbladsbog. Flat iron steak, flatiron steak ("strykjärnsstek") = delad Top blad på mitten. Shoulder blade roast/steak kan också vara av högreven. 
  • Under blade = bogbladsplatta. Roast/steak.
  • Fore shank = framlägg. Shank Cross Cut.

Rib:

  • Rib (revben) = entrecote. Rib/ribeye roast/steak. Prime rib = hel entrecote.
  • Rib plate = bringa, revbenen. Short rib plate, back ribs = korta revben. Navel = undre delen. English short ribs ~15 centimeter långa. Flanken cut short ribs skärs tvärs benen i skivor 2,5-5 centimeter långa.  
  • Brisket = bringspets. Whole brisket. Brisket flat Half, Brisket point half.

Loin:

  • Loin (sirloin) = länden, ländstycke, ryggraden från högreven ner till höftbenet med ytter- och innerfilé samt rostbiffen. Loin = "lång".
  • Short loin = biffstock, biffrad, ryggraden utan rostbiff med ytter- och innerfilé.
  • Strip Loin = Biff, ryggbiff. Strip loin steak ("New York strip steak") = biffskiva. Top loin steak = biff av främre delen. T-bone steak =  biff  med filé och ben från bakre kotlettraden.
  • Tenderloin = oxfilé. Filet mignon. Utmed folien sitter muskeln "psoas minor" vilken tas bort.
  • Top sirloin/sirloin tip/ball tip = rostbiff. Roast/steaks.
  • Tail of rump = rumpstek, "svansen" på rostbiffen.
  • Flank = kållapp, flanken. Flank steak, flap steak = flankstek. Sirloin flap = bavette.
  • Skirt ("klänning", midriff = mellangärdet) = bringfästen. Skirt steak. Hanger/hanging steak, hanger/hanging tender = njurtapp.

Round (kyl):

  • Eye round = rullen. Eye round roast/steaks.
  • Top but cap, top of round = rumpstek (svansen på rostbiffen).
  • Bottom round = ytterlår. Bottom round roast/steaks.
  • Top round = innanlår. Top round roast/steaks, London broil steaks.
  • Bottom sirloin/Knuckle ("knoge") = fransyska. Knuckle kan också avse lägg. Roast/steaks. Tri Tip ("Newport steak") = triangelsteken.
  • Oyster steak är en liten styckdel ovanpå höftbenet, vanligtvis en "butchers cut" det vill säga hamnar sällan i butiksdisken. Oyster blade är däremot fjäderbladsbog (i Australien).
  • Heel ("häl, ändbit") = underdelen på Bottom round ovanför knät, ett segt köttstycke som vanligen används som lägg eller till köttfärs/korv.
  • Shank = baklägg.
  • Ben: Aitch bone = höftben, fimur bone = lårben, shank = skenben.
  • Tail = svans.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10

Läs mer

Engelsk styckning nöt

Styckning nöt, nötkött

Film: How To Butcher An Entire Cow

Film: Stycka oxe under 12 minuter

Film: How to cut a Denver Steak

Recept med USA-styckning nöt

Det finns 1 recept med USA-styckning nöt