Fyra kryddor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fyra kryddor

(4 kryddor, fyra kryddor = kryddblandning med varierande kryddor , épice riche, tunisiska 4 kryddor)

Engelsk översättning four spices = spice mixture with varying spices

Fransk översättning quatre épices = mélange d´épices avec différentes épices

Italiensk översättning quattro spezie = miscela di spezie con spezie variabili

Tysk översättning vier Gewürze = Gewürzmischung mit verschiedenen Gewürzen

Spansk översättning cuatro especias = mezcla de especias con diferentes especias

Fyra kryddor förekommer i en rad olika varianter. Mest känd torde den franska varianten vara. En svensk variant skapades av krögaren Tore Wretman, även benämnd épice riche efter en av hans restauranger (Riche i Stockholm). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Ingredienser fransk variant:
2 delar muskot
1 del kanel (eller ingefära)
1 del kryddnejlika
4 delar vitpeppar

Ingredienser Wretmans Épice Riche:
1 del mald muskot
2 delar mald vitpeppar
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika

Tunisiska 4 kryddor innehåller vitpeppar, kanel, paprika och coeurs des roses.


ANVÄNDNING

Används bland annat till smaksättning av patéer och grytor.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Tore Wretman: Menu

Recept med Fyra kryddor

Det finns 2 recept med Fyra kryddor