Ursprung: Cheddar, England, alltsedan 1100-talet. Ursprungligen lagrade i byns grottor. Tillverkas numera i hela världen och är sannolikt världens mest producerade ost. Tillverkas i Sverige av Kvibille ysteri. En klassiker i södra USA är cheddar blandat med pimento (chili).

Osttyp: Hårdost med tät textur.

Ytskikt: Tunn duk, täckt med vax.

Snittyta: Ljusgul.

Konsistens:

Smak: Svagt syrlig, vid ökad lagring allt fylligare och smakrikare.

Lagring: 4 mån - 2 år.

Fetthalt: ca 28%.

Förvaring: °C

Kommentar: Cheddar faller lätt sönder när man skivar den vilket beror på sättet att forma och pressa osten (läs mer > Formning, pressning ost). Cheddar äts klassist som dessertost och då gärna med portvin till.

Historia: Cheddarosten är känd i litteraturen från mitten av 1600-talet. Den kommer från trakten av den lilla staden Cheddar i sydvästra England.1700-talets tillverkningsteknik skiljde sig litet från dagens, presstiden var litet längre, 40 timmar. Lagringstiden var däremot enorm, 2 till 5 år ansågs vara lagom för att aromen skulle bli tillräckligt kraftig. Formatet var jättestort jämfört med dagens ost. Osten kunde väga upp till 50 kg. Rekord blev det när Drottning Victoria skulle få en Cheddarost till sitt bröllop 1840. Osten vägde 550 kg, var nästan 3 meter i omkrets och en halv meter hög. Till vårt land infördes den 1861 av statsagronom Alf Nathorst. En känd variant av denna ost är Kvibille Cheddar. Källa: Ostforum.

Läs mer

Pimiento de padron

6. Formning, pressning ost

Recept med cheddar

Det finns 20 recept med cheddar