Om chilifrukter

Fotograf/bild: Koustrup & Co, konstaffischer

Om chilifrukter

(chilifrukter, släkte = paprika och chilipepparfrukter)

Latin: Capsicum

Engelsk översättning chili fruits (UK), chilli fruits (US), pepper fruits. Genre = chillies and bell peppers

Fransk översättning fruits de piment. Genre = poivrons et piments

Italiensk översättning frutti di chili. Genere = peperone e peperoncino

Tysk översättning Chiliphefferfruchte. Gattung = Paprika und Chilipheffer

Spansk översättning pimiento, pimienta, pimento. Género = pimiento morrón y chiles, guindillas, ajís

Chilifrukter (lat. Capsicum) även kallat chilipeppar eller pepparfrukter är biologiskt ett släkte i familj potatisväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker), som omfattar ett 50-tal arter med nästan ett oändligt antal varianter. Alla är ätliga. Buskarna kan bli två meter höga, blommorna är oftast vita. Frukten varierar både till färg och form (läs mer > Chilifruktens färg och form). Större sorter som jalapeno har vanligen hängande frukt, medan den pekar uppåt för små.

Frukten: Fruktköttet är oftast saftigt och fruktigt, men kan också vara lätt torrt. Smaken känner man bäst hos paprika, medan den för kryddstarka chilis domineras av den hetta som frukten ger i mun och svalg (läs mer > Chilifruktens hetta och smak).

Ursprung: Pepparfrukterna har sin hemvist i Mellanamerika och norra Sydamerika där de växer vilt. Spår av odling för 6000 år sedan har hittats i nordöstra Mexiko, men chilifrukter var en del av kosten långt före detta. Inkafolket kände till och använde frukten. Columbus fann chilin i Västindien. Spanjorerna trodde att det var peppar på grund av fruktens hetta, därav namnet pepparfrukt. Den är dock inte släkt med "vanligt" peppar (Piper nigrum). Namnet "chili" från Aztekernas beteckning "chilli". Spanjorerna och portugiserna förde på 1500-talet chilin till Europa och Asien. Omfattande odling sker runtom i världen (se nedan > Produktion).

Sverige: I Sverige benämndes frukten "spanskpeppar" för att vi fick den från Spanien, vilket är namn både på släktet och på den mest odlade arten i släktet. För att inte skapa missförstånd använder Kunskapskokboken "chilifrukter" eller "chilis" som namn på släktet, vilket också förekommer i andra länder.

Ett 10-tal arter odlas kommersiellt varav de fem vanligaste nedan.

  1. Spanskpeppar (Capsicum annum) är den mest odlade arten och har ett stort antal varianter, däribland vanlig paprika, den medelstarka jalapeño och de lite större långsmala kajennpepparn. Läs mer > Spanskpeppar.
  2. Flerårig spanskpeppar (Capsicum frutescens): Frukterna är oftast mycket små och spetsiga, gula eller röda och med mycket stark/het smak. Vanligast och mest känd är tabasco. Läs mer > Flerårig spanskpeppar.
  3. Bärpeppar (Capsicum baccatum) är små, runda chilifrukter. Det finns ett stort antal sorter, med varierande form, storlek och mognads­färg. De är vanligtvis mycket starka/heta. Läs mer > Bärpeppar.
  4. Havanapeppar (Capsicum chinense) omfattar ett stort antal extremt starka sorter, bland andra Red savina habanero, väldens starkaste chilipeppar. Namnet har ingenting med Havanna eller Kuba att göra. Läs mer > Havannapeppar.
  5. Rokotopeppar (Capsicum pubescens) är saftig som paprika och starka som havanapeppar. Växten har vackra lilafärgade blad och de mogna frukterna är gula, orangea eller röda. Läs mer > Rokotopeppar.

De olika arterna har nära släktskap med varandra. Bland annat tror man att Flerårig spanskpeppar är en underart av spanskpeppar och att Havannapepparen uppstått ur den fleråriga.

Scoville: Chilifrukter (utom paprika) är kända för sin brännande känsla i mun och svalg. Graden av hetta mäter man i så kallade scovillegrader. Läs mer > Chilifruktens hetta och smak.

Hälsa: Hettan från chili har inga eller få fysiska efterverkningar. Vid hög chilikonsumtion kan man dock få en svidande stjärt. Det påtalas ofta att chili är hälsosamt för att de är rika på viktiga karotenoider och C-vitamin. Rikedomen är visserligen sann, men effekten är ringa för att konsumtionsmängden är liten. Större effekt ger till exempel morötter. Hög konsumtion av chili anses minska upptagningen av hemjärn (läs mer > Järn) i grönsaker och spannmål, vilket kan ha betydelse för vegetarianer. Det finns studier som tyder på att chili och andra heta och aromatiska kryddor kan göra det lättare att äta mindre.

Produktion: År 2020 producerades 40
 miljoner ton chili inklusive paprika i världen, varav 36 som färskvara och 4 som torkad (= krydda/kryddpulver, läs mer > Chilipulver). Som vanligt är Asien med Kina största producent med en världsmarknadsandel på 66% (Kina 46%).  Därnäst Mexiko och Indonesien (8% vardera), Turkiet (7%) och Spanien (4%).  Läs mer > Produktion grönsaksfrukter.

Odla
: Sverige är ett U-land vad beträffar chili. I svenska butiker hittar man mest grön och röd chili med begränsad hetta. Den som har högre ambitioner kan lätt odla olika sorter i kruka. Varning: I blomsterhandeln finns den giftiga växten korallbär som kan vara förvillande lik små runda chilifrukter och som tyvärr ofta säljs felaktigt som prydnadschilipeppar.

Pimientooliver (chilifyllda oliver): Röd piemento används som fyllning i oliver och i inläggningar av olika slag. Från början skedde fyllningen för hand, men har numera ersatts av maskiner.

Pimiento cheese är klassikt smörgåspålägg i södra USA. Ursprungsreceptet består av cheddarost, majonnäs, pimiento, salt och peppar som rörs ihop till en slät pasta. Senare upplagor kan innehålla färskost, starka såser med mera. På Filippinerna är en liknande variant populär.



SÅ ANVÄNDS CHILIFRUKTER

Chili är världens mest använda smaksättare. 2/3-delar av världens befolkning använder chili som krydda dagligen. Den används färsk, stekt, grillad, torkad, som sås eller pasta, som smaksättare i salsor, såser, stuvningar, ägg-, kött-, fisk- och skaldjursrätter. Kort sagt, till det mesta.

Ansa: Skaft, kärnor och de vita mellanväggarna i chilin tas lämpligen bort. Skalen kan vara mjuka eller hårda. Är skalet fast kan man förvälla (hastigt koka) och skala frukten för att bli av med det, alternativt rosta eller grilla den. Peta inte med fingrarna i ögonen när du arbetar med chili, då stark sveda annars kan uppstå.

Bearbetad chilifrukt:

  • Torkad hel, som flingor och pulvriserad är det vanligaste sättet att använda chili, tillika världens vanligaste krydda. Som torkad byter den ofta namn, till exempel är Ancho torkad poblano. Läs mer > Chilipulver.
  • Rökt chili (spa. chipotle) vanligen av jalapeno, fanns i antikens Mexiko. Namnet "chipotle" från aztekernas språk "potli" = rökt + chili. Läs mer > Torkad chili.
  • Chilipasta finns i olika varianter, till exempel chipotlepasta och sambal oelek. Läs mer > Om chilipasta.
  • Inlagd chili har stark hetta och förekommer hel eller skivad till exempel jalapeno. Läs mer > Inlagd chili.
  • Chilipepparsåser är såser som består av pressad chilifrukt, till exempel tabascosås. Chilisåser däremot, är tomatsåser med mer eller mindre andel chili. Mer kallas "hot". Läs mer > Om chilisåser.

Förvaring: Färsk chili förvaras bäst i plastpåse i kylskåp. Hållbar 4 veckor eller mer. Torkad chili håller sig cirka 1 år.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Chilifrukters hetta och smak

Chiliflingor

Chilipulver

Om chilipasta

Inlagd chili

Spanskpeppar

Flerårig spanskpeppar

Bärpeppar

Havannapeppar

Rokotopeppar

Paprika

Chilifrukters färg och form

Järn

Torkad chili

Produktion grönsaksfrukter

Chilepepparföreningen

Bilder chilipeppar

Film: Growing chillies

Film: Peppers - Superfood