Klassificering grisslakt

Fotograf/bild: Lenas Rötter

Klassificering grisslakt

(Slaktkategorier svin: unggris, slaktsvin, ungsugga, sugga, unggalt, galt, Köttprocent svin, S=60%+, E=55-60%, U= 50-55%, R= 45-50%, O=40-45%, P=under 40%)

 Slaktkroppar skall enligt svensk lag och EU-regler (EUROP) klassificeras med avseende på användbarhet. Klassning görs av Jordbruksverket utbildade personer med behörighetsbevis. Granskat kött märks (stämplas) direkt på slaktkroppen. Svin (tam­grisar och vildsvin) klassificeras i kategori, köttprocentgrupper och ursprungsmärks. Ett 5-siffrigt svart nummer för uppfödaren, en oval stämpel som anger slakteri och ett rött 6-siffrigt nummer som är grisens ID-nummer. Slutligen en röd 2-siffrigt nummer som anger grisens köttprocent till exempel 61 (%).

Slaktkategorier svin:
  • Unggris = svin med normal slaktkropp. Slaktvikt under 50 kg.
  • Slaktsvin = kastrerad hansvin, eller honsvin som inte grisat/fött barn. Slaktvikt över 50 kg, vanligtvis 70-80 kilo. Läs mer > Styckning gris.
  • Ungsugga = hona som grisat/fött barn och med god kroppsform och vitt, fast fett.  
  • Sugga = hona som grisat, men som inte uppfyller kvalitetskraven för ungsugga.
  • Unggalt = ung okastrerad eller delvis kastrerad hane, god kroppsform med mera. Vikt över 50 kg.
  • Galt = hane som inte uppfyller kraven för unggalt eller unggris.

Köttprocent svin:

Med instrument mäts ryggfettets respektive ryggmuskelns tjocklek som tillsammans anger kroppens köttandel, som vanligtvis är mellan 56% och 61%. 

  • S = Från 60% köttandel och uppåt.
  • E = Från 55% till 60% köttandel.
  • U = Från 50% till 55% köttandel.
  • R = Från 45% till 50% köttandel.
  • O = Från 40% till 45% köttandel.
  • P = Under 40% köttandel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09

Läs mer

Styckning gris