Dadelsirap, marmelad ¤

Fotograf/bild: FAO, date syrup

Dadelsirap, marmelad ¤

(1, dadelsirap 2. dadelmarmelad)

Engelsk översättning 1. date syrup, date honey, date molasses 2. date spread, marmelade

Fransk översättning 1. sirop de dattes, miel de dattes 2. confiture de dattes

Italiensk översättning 1. jarabe de dátil, miel de dátil, almíbar de dátil 2. marmellata di dátil

Tysk översättning 1. Dattelsirup, Dattelhonig 2. Dattelmarmelade

Spansk översättning 1. jarabe de dátiles, miel de dátiles, melaza de dátiles 2. mermelada de dátiles

Dadelsirap är en mycket söt, trögflytande mörk sirap utvunnen ur dadlar med ursprung från Mellanöstern och den äldsta formen av sirap. Kallas också dadelhonung eller dadelmelass (läs mer om melass > Svart sirap). "Ett land som flödar av mjölk och honung" som anges i Moseboken 3:8 avser inte bihonung utan dadelhonung, det vill säga dadelsirap. En fastare form av dadelsirap används som marmelad. Läs mer > Sirap.

  • Omvandling: 1 dl = 140 gram. 100 g = 0,7 dl.
  • Smak: Smakrik, mycket söt. Viss likhet med svart och mörk sirap.
  • Alternativ vara: svart sirap, mörk sirap, maltsirap.
  • Försäljning: Förekommer i välsorterade butiker.
  • Jämförpris: Högt för tillbehör, runt 70 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt pris.
  • Förvaras i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet, nästan obegränsad.

Hälsa: Dadelsirap är rik på glukos och fruktos. Ringa mängd sackaros. Högt GI-värde.

Framställning (källa FAO): Industriell framställning i dadelproducerande länder.

  • Beduinpåsar: När beduinerna i Mellanöstern packade färska dadlar i sina kamelpåsar fick de oavsiktligt sirap från vätska som läkte ut ur frukten  i värmen (cirka 6% av frukten).
  • Traditionellt kokning: Dadlar kokas i lika mycket vatten i 1½ timme. Därefter silas massan för att bli av med skal, traditionellt i en korg av halvgräs eller palmblad. Till presskakan tillsätts nytt vatten som ånyo kokas och silas. Denna extraktion upprepas 4 gånger, varefter presskakan ges till djuren. Den sammanlagda juicen filtreras genom en trasa och kokas ner under några timmar till lagom konsistens. Ett "geléprov" görs genom att hälla några droppar på vit  sand som då skall ligga kvar som droppar på sanden när färdigkokt (ger cirka 50% sirap av fruktvikt). Ytterligare nerkokad får man en kladdig massa som används som marmelad.
  • Industriell framställning sker i steg genom förbehandling, extraktion, klarifiering och koncentration. Resultatet blir en homogenare, renare sirap.


SÅ ANVÄNDS DADELSIRAP

Dadelsirap är det traditionella sötningsmedlet i Mellanöstern, Nordafrika och andra muslimska länder. Kan användas som annan sirap. Dock sällan brukad av andra utanför den muslimska världen, varken som sirap eller marmelad. Ingår som sås i maträtten aṣîdah, en mjölrätt modell klimp som äts på profetens födelsedag.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

Sirap

Svart sirap

Dadlar

Högt och lågt jämförpris

FAO, dates