Lönnsirap & american pancakes (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lönnsirap

(1. lönnsirap 2. lönnsocker)

Latin: Acer saccharum, Acer nigrum, Acer rubrum

Engelsk översättning 1. maple syrup, Imitations pancake syrup, waffle syrup, table syrups 2. maple sugar = sap from maple trees

Fransk översättning 1. sirop de érable 2. sucre de érable = sève des érables

Italiensk översättning 1. sciroppo d´acero 2. zucchero d´acero = linfa degli aceri

Tysk översättning 1. Ahornsirup 2. Ahornholzzucker = Saft von Ahornbäumen

Spansk översättning 1. jarabe del arce 2. azúcar del arce = savia de arces

Lönnsirap tillreds av sav från lönnträd. Främst från arten Sockerlönn (Acer saccharum), men också från Svartlönn (A. nigrum) och Rödlönn (A. rubrum). Även några andra arter används men i liten skala. I kalla klimat lagrar trädet stärkelse i stammar och rötter inför vintern. Stärkelsen omvandlas till socker på vårvintern och stiger upp med saven när trädet i samband med tjällossningen får "vårkänslor och blir hungrig". Då borrar man hål i trädets stam på solsidan. I hålet fästs ett rör, genom vilket saven rinner ut och samlas upp i skålar. Europeiska invandrare till Nordamerika lärde sig metoden från indianerna. Sirap kan också utvinnas ur valnötsträd, palmer och björk. Läs mer > Sirap. Se recept med lönnsirap, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 112 gram, 100 gram = 0,9 dl.
  • Smak: Mycket söt speciell smak med finstämd ton av kola. Imitationer med smak av majssirap.
  • Alternativ vara: Imitationer t.ex. pancake syrup, honung eller annan sirap.
  • Försäljning: Original och kopior (pancake, waffle eller table syrup) finns i de flesta butiker.
  • Jämförpris: Mycket högt tillbehörspris. Original 175-250 kr/liter. Imitationer medel-högt, 50-75 kr/liter. Vanlig sirap 20-25 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Produktion: Ett lönnträd levererar 35-50 liter sav per säsong (~7% av total sav) som varar 4-8 veckor.. Sockerhalten i saven varierar väsentligt även från samma träd från 2 till 5 % socker. Till 1 liter sirap åtgår 20-50 liter sav. Saven kokas ner i en noga kontrollerad process till lagom konsistens och sockerhalt. För lite kokt blir sirapen vattning och överkokt börjar saven kristallisera till lönnsocker. Avslutningsvis filtreras sockerlösningen för att bli av med kristaller och andra partiklar. 70% av världsproduktionen kommer från provinsen Quebec i östra Kanada. Resten främst från övriga Kanada och USA (främst Vermont) och en mindre del produceras i Japan och Sydkorea. 

Kvalité: Den kanadensiska lönnsirapen är strikt reglerad av Maple Syrup Institute. Liknande även i USA. Sirapen får bara komma från lönnträd och skall ha en densitet (täthet) på minst 66° enligt Brix-skalan. Sirapen delas i kvalitetsklasser där Grade A Golden Colour och Delicate Taste är de finaste. Ljus lönnsirap är finare än mörk. Eftersom sirap är en dyr vara förekommer billigare imitationer. Pancake syrup, waffle syrup, table syrup och liknande är billigare substitut som brukar bestå av majssirap smaksatt med lönnsirapessens (sotolon).


SÅ ANVÄNDS LÖNNSIRAP

Lönnsirap används som sötningsmedel till mat och i bakverk. Det är klassiskt tillbehör till amerikanska pannkakor och våfflor. Används för övrigt ungefär som honung på rostat bröd, till gröt med mera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Sirap

Högt och lågt jämförpris

Recept med Lönnsirap

Det finns 11 recept med Lönnsirap