Black eye

Fotograf/bild: Film: Ny Sokhom, black-eye

Black eye

(ögonböna, blackeyebönor)

Latin: Vigna unguiculata ssp. unguiculata

Engelsk översättning cowpea, black eyed pea

Fransk översättning dolique à oeil noir

Tysk översättning Kuherbsen, Augenbohne, Schwarzaugenbohne

Spansk översättning frijol de vaca, frijol castilla

Ögonböna (Vigna unguiculata) är biologiskt en art i släkte vignabönor och syskon med bland andra adzuki och mungböna (läs mer > Vignabönor). Härkomst från Afrika och förekomst främst i Nigeria och Niger. Det är en av de äldst odlade grödorna. Det är en värmetålig ört anpassad för de halvtorra regionerna i Afrika. Arten varierar väsentligt i avseende på storlek och form. Grödan odlas för sina fröns skull och som foderväxt. Det latinska unguiculata betyder "med en liten klo". Det engelska namnet cowpea ("koärta") sannolikt för att bönan användes som djurfoder. För övrigt är det biologiskt inte en ärta, tillhör inte släkte ärter.  Det finns tre odlade underarter varav varav black eye är en. 

Black eye
 är en underart av ögonböna. Torkad är det en halvstor vit böna som har en svart prick ("öga") vid fästet. Bönan spreds till Asien innan den fördes till Europa. Till Amerika kom den på 1600-talet tillsamman med slavhandeln. Det är en populär böna i hela södra USA, där den traditionellt serveras på Nyårsdagen med fläskkött kallad Hoppin John. Bönan odlas på många platser i världen med varmt klimat och det finns många sortvarianter.  Förväxling med andra bönor är ganska vanligt bland annat med kidneybönor som är varianter av trädgårdsböna. Se film, klicka på "Ny Sokhom" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram = cirka 165 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild smak och mjuk konsistens när kokt. 
  • Alternativ vara: Canellinibönor, adzuki, röda kidneybönor.
  • Försäljning: Säljs torkade eller konserverade.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler, men kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Black eye är förhållandevis lättsmälta bönor. Läs mer > Om bönor.



SÅ ANVÄNDS BLACK EYE


Bönan är populära och flitigt använda i olika maträtter i Afrika, Mellan Östern, Asien, Södra USA, Mellan- och Sydamerika. Används i sallader, pajer, soppor, grytor och till vegetariska biffar och patéer. Lämpliga kryddor är chili och vitlök. Överblivna kokta bönor kan stekas dagen efter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
  • Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Vignabönor

Om bönor

Vita bönor

Recept med Black eye

Det finns 6 recept med Black eye