Svecia

Fotograf/bild: Say Cheese

Svecia

(Svensk hårdost)

Svecia har genom åren bildat bas för utvecklingen av mång-skiftande ostsorter. Den bygger på gammal, svensk osttradition, troligtvis ända från 1200-talet. Då fick osten också fick sitt namn - Suecia är det latinska namnet för Sverige - ett samlingsbegrepp för lokala, svenska ostar som tillverkades enligt likartade recept. Idag tillverkas Svecia av Arla Foods i Kalmar och av Falköpings mejeri.

Ursprung: Sverige, svensk osttradition från 1200-talet.

Osttyp: Grynpipig, cylindrisk hårdost, 12-15 kg, komjölk.

Ytskikt: Vax.

Snittyta: Ljusgul till gul, oregelbundna pipor, 2-6 mm.

Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, fast, skivbar.

Smak: Svagt syrlig, mild, fyllig.

Lagring: Minst två månader.

Fetthalt: 28%.

Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.

Kommentar: Svecia kommer av det latinska namnet för Sverige – Suecia. Svecia är en EG-skyddad geografisk ursprungsbeteckning, dvs får endast tillverkas i Sverige och enligt gamla traditionsmetoder.

Recept med Svecia

Det finns 2 recept med Svecia