kryddost }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

kryddost }

(Svensk hårdost, kumminost)

Kryddost är ett allmänt begrepp som i princip kan vara vilken kryddad ost som helst. Vad man dock i allmänhet avser är en grynpipig hårdost bl.a. kryddad med (spis-)kummin och som traditionellt äts till kräftor och andra skaldjur. Typisk sådan ost är t.ex. Wästgöta Kloster Krydd eller Boxholms Krydd.

1892 publicerade mejerikonsulenten i Westerbottens Län, J. Cowan-Nyberg, en bok om "Om tillverkning af Westerbottens Sötmjölksost jämte normalritningar och virkesförslag m. m. till ost-mejerier". I den boken beskrivs varför man för länge sedan började tillverka kryddost.

“Tillverkning af kryddost är särskildt att rekommendera under de tider af året, då de flesta korna äro stadda i afsining, under öfver-gången från vinter till sommar-utfordring och tvärt om samt under dagar, då ostmassan af en eller annan anledning är syrlig eller på annat sätt felaktig, ty den mer eller mindre felaktiga smak, som af dessa orsaker meddelas osten, förnimmes mindre vid en tillsats av kryddor."

Recept med kryddost }

Det finns 3 recept med kryddost }