5. Värmning, efterrörning

Fotograf/bild: Leckeres vom Land

5. Värmning, efterrörning

Värmning och efterrörning: Efter brytning och förrörning (se dito) fortsätter omrörningen samtidigt som ostmassan värms upp. Detta påskyndar vassle­avgivningen och påverkar ostens vattenhalt samt surhetsgrad. För magra ostar brukar temperaturen ligga på 30-35°C, för halvfeta på 34-36°C och för helfeta ostar 37-44°C. Västerbottensost är exempel på en ost som värms högt. Herrgårdsost värms 2-3 grader lägre. Värmningstiden brukar variera mellan 30 och 60 minuter. Efterrörningen har även annan påverkan på ostsens karaktär, läs mer > Ostforum. För vissa ostar avslutas efterrörningen med tillsats av kryddor som salt, kummin och nejlikor. Därefter sker pressning och formning av ostmassan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer

6. Formning, pressning ost

Ostforum