Torkade Yoshihama Abalone

Fotograf/bild: HIWTC

Öronsnäcka

(öronsnäckor, havsöron)

Latin: Haliotis, Haliotis tuberculata

Engelsk översättning abalone

Fransk översättning abalone

Italiensk översättning orecchia di mare

Tysk översättning Seeohren, Abalone

Spansk översättning abulónes, abalónes, orejas de mar

Öronsnäckor (Haliotis) är ett släkte i familj haliotis­snäckor, med knappt 50 arter, de flesta i Stilla havet och Indiska oceanen. Mer likt ett ostron än en snäcka, fast bara med ett ovanskal. Skalet är ovalt skålformat och kan för vissa sorter bli upp till 3 dm i diameter. Den europeiska  varianten (Haliotis tuberculata) blir cirka 1 decimeter. Utsidan har klara färger, insidan är pärlemorglänsande. Det finns svarta, röda, gröna och vita varianter. De har bara ett skal och med hjälp av muskeln sitter den hårt fast på steniga bottnar. De är mycket eftertraktade som mat, i synnerhet i Japan och Kina alltsedan antiken. Även eftersökt som prydnadsföremål. Utfiskning har bland annat lett till att fångsten är reglerad i USA. De är därför också dyra. Efter utskärning av köttet modell ostron, bankas köttet med en klubba för att inte gift skall utvecklas. Läs mer > Snäckor, sniglar.


SÅ ANVÄNDS ÖRONSNÄCKA

Köttet är mycket fast och strimlas vanligen. Den äts med fördel rå eller steks mycket hastigt i olja och (vit-)lök. I Japan anser man att blåaktiga abaloner passar bäst att ätas råa som mizugai, dvs skivade och serverade på isbädd. Gulaktiga anser man bäst till att koka och grilla.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Snäckor, sniglar

Recept med Öronsnäcka

Det finns 1 recept med Öronsnäcka