Vinbergssnäcka

Fotograf/bild: Waugsberg

Vinbergssnäcka

(Vinbergssnäcka)

Latin: Helix pomatia, Helix aspersa, Helix lucorum

Engelsk översättning Edible Snail, Burgundy snail, Roman Snail

Fransk översättning escargot de Bourgogne

Italiensk översättning chiocciola

Tysk översättning Weinbergschnecke

Spansk översättning caracole

Vinbergssnäcka (Helix pomatia) är en landlevande art i familj stor­snäckor. Skalet är brun-gräddvitt, spiralformat rund och kan bli 5 centimeter i diameter. Kroppslängd upp till 10 centimeter och höjd till 5 centimeter. Äter främst växter och kan medför viss skadegörelse, bland annat i vingårdar. Det är Europas största landsnäcka. Ursprungligen från mellersta och södra Europa, men spridd av människan till andra delar av Europa, bland annat till Sverige där den lever vilt i södra och mellersta Sverige. Man hittar den i parker, trädgårdar och öppna skogspartier. Står det "snigel" i recept är det som regel denna snäcka som avses. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Odling: Kommersiell odling av vinbergssnäckor förekommer i Frankrike, Tyskland och Schweiz och i mindre skala i andra länder. Säljs vanligtvis konserverad. Vilda snäckor bör inte ätas av miljö- och hälsoskäl.

Vinbergssnäcka och andra landbaserade snäckor är inget man lättvindigt plockar i trädgården och kokar till middag. De måste först renas på slem och annat, en komplicerad process som tar flera dagar. I stället köper man färdigkokta konserverade på burk som enkelt kan tillagas. Förekommer i välsorterade butiker. Även rengjorda skal kan köpas separat. Se recept > Escargots de bourgogne.


SÅ ANVÄNDS VINBERGSSNÄCKA

Det är denna snäcka som vi i Sverige brukar äta som "sniglar", då inköpt konserverad i burk. I Sydeuropa är de mycket populära som föda, medan vi i Sverige är mer kräsmagade. Snäckan äts vanligen gratinerad i vitlökssmör. De kan också användas i soppor, sallader och på andra sätt. Gratinerade vinbergssnäckor (Escargots ā l´ail) är något som fransosen bjuder på till sina bästa vänner, eller äter på juldagen. Läs mer > Snäckor, sniglar.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Snäckor, sniglar

Film: Escargots - Snails In Garlic Butter

Film: Escargot with Chef Ludo Lefebvre

Film: Escargots ā l´ail, vitlökssniglar

Recept med Vinbergssnäcka

Det finns 2 recept med Vinbergssnäcka