Latin: Haliotis, Haliotis tuberculata
abalone
abalone
orecchia di mare
Seeohren, Abalone
abulónes, abalónes, orejas de mar
Öronsnäckor (Haliotis) är ett släkte i familj haliotissnäckor, med knappt 50 arter, de flesta i Stilla havet och Indiska oceanen. Mer likt ett ostron än en snäcka, fast bara med ett ovanskal. Skalet är ovalt skålformat och kan för vissa sorter bli upp till 3 dm i diameter. Den europeiska varianten (Haliotis tuberculata) blir cirka 1 decimeter. Utsidan har klara färger, insidan är pärlemorglänsande. Det finns svarta, röda, gröna och vita varianter. De har bara ett skal och med hjälp av muskeln sitter den hårt fast på steniga bottnar. De är mycket eftertraktade som mat, i synnerhet i Japan och Kina alltsedan antiken. Även eftersökt som prydnadsföremål. Utfiskning har bland annat lett till att fångsten är reglerad i USA. De är därför också dyra. Efter utskärning av köttet modell ostron, bankas köttet med en klubba för att inte gift skall utvecklas. Läs mer > Snäckor, sniglar.
SÅ ANVÄNDS ÖRONSNÄCKA
Köttet är mycket fast och strimlas vanligen. Den äts med fördel rå eller steks mycket hastigt i olja och (vit-)lök. I Japan anser man att blåaktiga abaloner passar bäst att ätas råa som mizugai, dvs skivade och serverade på isbädd. Gulaktiga anser man bäst till att koka och grilla.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02
Läs mer
Recept med Öronsnäcka
Det finns 1 recept med Öronsnäcka
-
Plateau de fruits de mer, skaldjursplatå
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan