Bageri

Fotograf/bild: Boulangerie au Soleil

Bageri

(1. bageri, schweizerbagerier, pastejbagerier, bagarstuga, bakstuga, 2. bagare, bagerska, schweizerbagare, pastejbagare)

Engelsk översättning 1 bakery, 2 baker

Fransk översättning 1 boulangerie 2 boulanger, boulangère

Italiensk översättning 1 panetteria 2 panettiere, fornaio, fornaia

Tysk översättning 1 Bäckerei 2 Bäcker

Spansk översättning 1 panadería 2 panadero

Bageri är enligt Svenska Akademien kort och gott ett "företag som bedriver bakning" och en bagare är en "person som har till yrke eller åliggande att baka".  Begreppet kommer från tyskans "bäckerei, bäcker" och härlett från begreppet "baka" (läs mer > baka, grädda).

  1. Bageri (fr. boulangerie) är en lokal där man bakar och/eller säljer bröd. På de större gårdarna hade man förr ofta en bakstuga/bagarstuga för bak och andra grövre sysslor.
  2. Bagare, bagerska (fr. boulanger, boulangère) är den yrkesperson som bakar bröd. Under perioden 1500-1800 fanns även en speciell yrkesgrupp benämnda pastejbagare eller schweizerbagare med eget skrå benämnt schweizer­bagare­societet (läs mer > Skråväsen). Dessa tillverkade pastejer, wienerbröd, tårtor och bakelser, men inte konfekt. Jämför sockerbagere (läs mer > Konfektyr) och konditorer (läs mer > Konditori).

Branschföreningen för bagare och konditorer heter Sveriges bagare & konditorer. Föreningen startades år 1900 och arbetar med marknadsföring, ekonomi, utbildning, kampanjer, tävlingar etcetera. Det finns cirka 15000 bagare och konditorer i Sverige. Antalet medlemmar är runt 500. Till föreningen hör också Brödinstitutet som startades 1957. Brödinstitutet är ett samarbetsorgan mellan myndigheter och brödbranschen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03

Läs mer

Skråväsende

Sveriges bagare & konditorer