Giftiga soppar

Giftiga soppar

(eldsopp, gallsopp, pepparsopp)

Många soppar är lätt giftiga i rått tillstånd. Vid tillagning försvinner giftet. Man bör undvika att äta soppar med röda eller rosa rörmynningar. Man kan inte smaka sig fram till om en sopp är ätlig, men kan vara vägledande. Undvik soppar med skarp och bitter smak.

Djävulssopp är den enda riktigt giftiga svampen bland svenska soppar, dessutom mycket sällsynt. Förekommer endast på Öland och Gotland. Symtom: magbesvär.

Eldsopp, som är vanlig i södra och mellersta Sverige, är svagt giftig som rå, men används som matsvamp i vissa länder. Är även känd för att orsaka antabusliknande symtom i samband med alkoholförtäring.

Gallsopp och pepparsopp är exempel på oätliga soppar som är beska och skarpa i smaken.

Blodsopp ansågs förr vara oätlig, då man trodde att alla blånande soppar (vid tummning) betraktades som giftiga. Färgförändring av köttet säger dock inget om matvärdet.

Läs mer

Svampguiden