Majsstärkelse

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Majsstärkelse

(Maizena ®, Hi-maize ®)

Engelsk översättning corn starch

Fransk översättning fécule de maïs

Italiensk översättning amido di mais

Tysk översättning Maisstärke

Spansk översättning maicena

Majsstärkelse är koncentrerad stärkelse från majs­kornets inre kärna (frövitan), ett vitt pulver liknande potatismjöl. Ej att förväxla med majsmjöl (läs mer > Majsmjöl).

Maizena är ett registrerat varumärke för majsstärkelse.

Hi-maize är också ett registrerat varumärke för en speciell form av majsstärkelse kallat resistent stärkelse (resistant starch), läs mer > Stärkelse. Sådan stärkelse tas i begränsad omfattning upp av kroppens mag-tarmsystem på liknande sätt som kostfibrer. Hi-majs utvinns från en särskild hybrid av majs och innehåller cirka 60% resistent stärkelse och 40% icke-resistent (löslig) stärkelse. Hi-maize kan delvis ersätta vanligt mjöl i bröddeg, kex, och pasta. Hi-maize påverkar varken färg, smak eller munkänsla och används främst till ljusa matbröd.

Alternativ: Potatismjöl eller annan matlagningsmjöl. Vill man ha en klar och genomskinlig sås är arrowrot bättre.

Hälsa/näring: Majsstärkelse är glutenfritt. Andel kolhydrater 88% varav kostfibrer 2%. Vatten 12%, protein och fett mindre än 0,5%.

Omvandling: 1 msk/15 ml = 8 gram. 10 gram = 18 ml.



SÅ ANVÄNDS MAJSSTÄRKELSE


Majsstärkelse används till redningar av (söta) såser, soppor, grytor, puddingar, en del asiatiska rätter, samt i en del bakrecept. Vid redning av varm vätska bör mjölet först röras ut i lite kallt vatten för att förhindra klumpbildning. I kall vätska kan man under omrörning tillsätta den direkt. Vätskan kokass några minuter så att den hinner tjockna. Majsstärkelse lämpar sig inte för rätter som skall frysas och har sämre redande förmåga i mycket syrliga rätter. För redningsmängd se > Om stärkelsemjöl, redningsmängd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Majsmjöl

Majs

Stärkelse

Recept med Majsstärkelse

Det finns 144 recept med Majsstärkelse