komage

Fotograf/bild: Food Wishes

Mage

(komage, oxkrås, halstrad oxkrås, fårmage, patsás)

Engelsk översättning tripe

Fransk översättning tripe, La tripière d´or

Italiensk översättning trippa, Lampredotto, Trippa alla Romana, Trippa alla Savoiarde

Tysk översättning Kaldaunen

Spansk översättning mondongo

Mage = magsäck (fr. tripe) är fattigmansmat från förr när man tog hand om slaktens alla delar. Numera bortglömt, eller snarare bortvalt i Sverige och används mestadels till hund- och kattmat. Främst avses komage, men det kan också vara från andra idisslare som get- och får. Även grismage används ibland, liksom fåglars muskelmagar (läs mer > Krås). Mage förekommer som maträtt i många länder världen över, från Kina och Indonesien i öster till Nord-, Mellan- och Sydamerika till Nordafrika och i de flesta europeiska länderna. Komage är mycket svårt att hitta i svenska butiker om du vill prova något annorlunda. Fråga i butiker i invandrarområden. Bild ovan = nätmage från ko.


SÅ ANVÄNDS MAGE


Magen töms på sitt innehåll, rengörs och rensas på fett, varefter den långkokas i flera timmar. Serveras vanligen grovtärnad eller strimlad i en gryta eller soppa. Förekommer också i inälvskorvar.

Några klassiska rätter med mage:

  • Oxkrås, det vill säga  våmmen, nätmagen, löpmagen och bladmagen från ko, tillagades förr som slarvsylta (läs mer > Sylta), eller halstrad. Halstrad förbereddes som slarvsylta varefter skivor marinerades två timmar i hackad rödlök, matolja, persilja och salt. Därefter doppas bitarna i smält smör, vändes i stötta skorpor och stekes vackert gyllenbruna. Serveras med skarpsås, robertsås (se respektive recept) eller grönsallad. Allt enligt Vårt Hems Stora Kokbok (se dito). 
  • Tripes à la mode de Caen är en klassisk fransk gryträtt à la Caen (ort i Normandie), bestående av komage, märgben, morötter, lök, persilja och kryddor, kokt i vatten blandat med cider och spetsat med calvados. En tävling "La tripière d´or" arrangeras varje år för att utse den bästa tripes de Caen.
  • Andouille, andouillette är fransk inälvskorv som ofta innehåller hackad lamm- eller komage (se dito).
  • Lampredotto är en  florentinsk rätt av stekt löpmage som serveras som fyllning i en frukostfralla smaksatt med en starkt kryddad sås. Andra italienska klassiker är Trippa alla Romana och Trippa alla Savoiarde.
  • Patsás är en grekisk klassisk gryta av getmage smaksatt med rödvinsvinäger och lök.
  • Haggis är klassisk engelsk-skotsk maträtt av hackade inälvor innesluten i en fårmage (läs mer > Haggis).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01

Läs mer

Om haggis pudding, Saumagen

Krås (})

Idisslares magar

Andouille

Sylta

Vårt Hems Stora Kokbok

Film: Cooking tripe on The F Word - Gordon Ramsay

Film: Roman-style Tripe Recipe

Film: Chinese Beef Tripe