Engelsk översättning hot dog, french hot dog

Varmkorv är ett allmänt begrepp för smala, 10-20 centimeter långa korvar. Namnet för att de äts varma, det vill säga kokt, till skillnad från "grillkorv" som äts stekt eller grillad. Det ät en enklare och billigare variant av wienerkorv, som är en efterapning av tysk Frankfurter (läs mer > Wienerkorv, Frankfurter).

  • Korvtyp: Maträttskorv råkokt eller rökaromkokt korv typ wienerkorv (ty. Brühwurst). Finmald köttmassa stoppad i naturskinn (fjälster), kollagenskinn som är ätbar, eller utan skinn (läs mer > Tillverkningsmetoder korv). 
  • Smak: Mild.
  • Alternativ vara: Wienerkorv.
  • Försäljning: Allmänt förekommande, stort utbud. Även ekologisk och konserverad.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraMycket lågt, 40-100 kr/kg. Ekologisk och konserv 70-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. Cirka en vecka. Se förpackning.

Innehåll: Gris- och nötkött, späck, potatismjöl, potatisfibrer, druvvsocker, lök/vitlök och kryddor. Vanliga tillsatser antioxidationsmedel E300, stabiliserings­medel E450, konserveringsmedel E250, jästextrakt, blodprotein och rökarom.

  • Köttandel *): Medel. Verklig andel vanligen 40-50% (angivet på paketet 50-60%, se fotnot). Ibland 65-70% för typ "extra fin" (paketet 75-80%). Även låg andel förekommer, som i klassiska "Bullen pilsnerkorv" 28% (33%). Se fotnot.
  • Vattenhalt **): Medel - Högt, 55-70%. Burkkorv högst.
  • Relativ fetthalt **): Medel, 20-25%. Konserverad
  • Relativ proteinhalt **): Lågt , Medel, 8-13%.
  • Kolhydrater **): Lågt - Medel, 3-10%, burkkorv ~3%
  • Salthalt **): Normalsaltad 2%. Nitritsaltad E250.
  • Relativ energimängd **): Medel, 240-300 Kcal/100g. Burkkorv cirka 200 kg/100.

 *) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.

Kommentar: För lågpriskorv, till vilket varmkorv, grillkorv/hot dogs får räknas, brukar korvmakaren hålla ner kostnaden med billigare ingredienser som potatisfiber (dvs. skal och rens) och lägre köttandel (vilket ger lägre proteinhalt). För att få upp proteinvärdet tillförs blod och inälvor som är billigare än kött. Det finns dock undantag vilket producenten brukar markera med "extra fin" eller liknade. Rökarom är också ett sätt att hålla ner kostnaderna i stället för traditionell rökning. Det går fortare och vattenförlust vid rökning uteblir. Läs mer > Korvkvalité.

Kuriosa, kul att veta:

  • Hot dog: Det amerikanska uttrycket "hot dog" (= varm hund), i Sverige förknippat med billig grillkorv, skapades i USA vid sekelskiftet 1900. Immigrerande tyskar medförde såväl korven som hundrasen tax till det nya landet. Till att börja med såldes pajdegsinbakade korvar benämna "hot dachshund sausages" (varma taxkorvar), för att att korvarna hade taxliknande form.
  • Fransk hot dog kokt eller stekt korv nedstoppad i ett vitt franskbröd som omsluter korven. Vanligtvis en kokt korv kryddad med en majonnäsdressing med vitlökssmak och fransk senap, som sprutas ner i korvhålet innan korven stoppas ner. "Franskt korvbröd"(läs mer > Hamburgerbröd, korvbröd) och "French hot dog"-dressing förekommer i handeln.
  • Bullens pilsnerkorv: 1953 lanseras Bullens pilsnerkorv/varmkorv (konserv), uppkallad efter skådespelaren Erik "Bullen" Berglund. Han var hyllad för sin insats i "pilsnerfilmer" (~buskis) i början av 1900-talet. Konservkorven skapades efter ett salmonellautbrott i Alvesta med 9000 som smittades och 90 som dog. Rädslan för att bli förgiftad av färskkorv gjorde konservkorven framgångsrik. Korven förekommer fortfarande.
  • Korvgubbe med låda på magen (bild ovan): Första hälften av 1900-talet var korvgubben med låda på magen en vanlig syn på stadens gator. Hans skötte sina mobila affärer varhelst det fanns skäl att tro att människor var hungriga. Sportevenemang var självklara, liksom marknader, men också vandringsstråk för hemvändande nattsuddare. Runt 1950 var gubben illa sedd av myndigheterna av hygienskäl, men också av skatteskäl. Debattnivån var hög för och emot. Vid den tiden sjöng kompositören Owe Thörnqvist (född 1929) sin skapelse "Varm korv boggie" (hör låten via länk nedan). Owe skrev många roliga visor och var en av de som introducerade rocken i Sverige, särskilt boogie-woggie. 95 år gammal är han än idag "still going strong" med scenframträdande. Korvgubben däremot förbjöds 1972. 

SÅ ANVÄNDS VARMKORV

Varmkorv är/var klassisk snabbmat serverad i "korvbröd" (se > Hamburgerbröd, korvbröd) med senap och/eller ketchup. Bostongurka eller stekt lök som extra tillbehör. Som måltid serverad med potatismos, gurka, senap och ketchup, eller annat enligt eget önskemål. Ingår ofta i korvpannor och grytor.

Beredning: Varmkorv är så kallad "färsk korv", det vill säga värmebehandlad av producent. Sådan korv kan ätas "rå" (kall), men är avsedd att värmas upp i vatten på låg temperatur. Den bör inte kokas för då riskerar skinnet att spricka (läs mer > Olika korvsorter).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Maträttskorv

Grillkorv

Wienerkorvar, Frankfurter

Korvkvalité

Korvmatematik, köttandel

Om korv, korvtillverkning

Om korvbröd, hamburgerbröd

Om rökning

Om prisjämförelser

Tillverkningsmetoder korv

Musik: Varm korv boogie

Film: Test bästa varmkorven

Recept med Varmkorv

Det finns 1 recept med Varmkorv