Engelsk översättning black garlic = aged, fermented garlic

Fransk översättning ail noir = ail vieilli, fermenté

Italiensk översättning aglio nero = aglio invecchiato, fermentato

Tysk översättning schwarzer Knoblauch = gereifter, fermentierter Knoblauch

Spansk översättning ajo negro = ajo añejo, fermentado

Svart vitlök är hel vitlök som torkats i svag fuktig värme (60-77°C) i sex veckor eller längre, löken fermenteras (se film, klicka på SuperFoodEvolution under bilden ovan). Resultatet blir en dadelliknade, lätt klibbig svart vitlök med söt-sur smak, i filmen beskriven som en blandning mellan fikon, shiitake och balsamvinäger. Kan också liknas vid sojasås med karamelltoner. Vitlökens skarpa ettriga smak har försvunnit. Det är en uppskattad smak­sättare i Asien, särskilt i Korea, Japan och Thailand. Sällsynt förekommande i övriga världen men kan hittas på internet och i asiatiska butiker.

Hälsa: Svart vitlök sägs ha olika enastående hälsofördelar (se filmen), vilket det inte finns vetenskapliga belägg för. I Kambodja anser man den vara penisförlängande och bör därvid ätas tidigt på morgonen före frukost. Kanske värt att prova?


SÅ ANVÄNDS SVART VITLÖK


Svart vitlök används i form av klyftor eller pasta som smaksättare av grytor, soppor, marinader, såser, pastejer, potatismos med mera. Fungerar inte som en ersättare för vit vitlök. Den kan ätas rå som snacks eller i sallader. Hackad passar den till exempel i pastarätter och risotto, i aromsmör, till och med i glass. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer

Vitlök