Nyköpings Brännvin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nyköpings Brännvin

(SB 266)

Kategori: Kryddad vodka/brännvin

Ursprung: Altia, Sverige.

Pris 2011-05: Halvflaska 195 Kr/50 cl, 390 Kr/liter.
Systembolaget nr 266.

Passar kyld som snaps till smakstarka smårätter som vitlökskorv, oliver och fårost. God till fisksoppa av medelhavstyp och smakstarka sillar, eller som aperitif med en isbit och en skvätt vatten.

 

Serveringstemperatur: Kall 8-10°C.

Alkoholhalt: 38%.


Färg: Vattenklar.

Doft: Stor doft med tydlig karaktär av anis, inslag av fänkål.

Smak: Sött brännvin med en tydlig smak av anis, fänkål och pomerans. En svensk kusin till pastis och ouzo.

Sockerhalt: Mycket högt, 92 gram/liter.

Kommentar: Vid Stockholmsutställningen 1866 lanserades receptet för en bredare publik som ”Expositionsbrännvin”. Först 1924 fick det sitt nuvarande namn. Upphovsmannen Carl Fredrik Kuylenstjerna (1791-1856) på Arnö gods söder om Nyköping slutade sin bana som generalmajor. Historien ska kanske ändå minnas honom mer som brännvinskryddare.

Läs mer

Altia

Recept med Nyköpings Brännvin

Det finns 1 recept med Nyköpings Brännvin