Mariekex

Mariekex

(Mariakex, Guld Marie)

Engelsk översättning marie bisquit

Fransk översättning biscuits marie

Italiensk översättning biscotti marie

Tysk översättning Mariekeks

Spansk översättning galleta maria

Mariekex (mariakex) är små plattrunda, blekgula vetemjölskex med mild smak och arom av vanilj. Mariekex förekommer i många länder med varierande utseende och smak. I Sverige är Guld Marie tillverkad av Göteborgskex klassisk.

Historia: Mariekexet skapades 1874 av det engelska bageriet Peek Freans i London, för att högtidlighålla bröllopet mellan Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha och Maria Alexandrovna av Ryssland. Kakan blev populär i hela Europa. I Spanien blev det en symbol för landets ekonomiska återhämtning efter det spanska inbördeskriget, när bagarna kunde producera kexen i mängd. Kexet i Spanien hade från början en bild av Jungfru Maria på framsidan, men togs bort efter protester från romersk-katolska kyrkan.

I Sverige importerade skeppsredaren Carl Leopold Berggren kex och kakor från England. 1887 höjdes tullarna på kexen och Berggren bestämde sig för att starta egen tillverkning med företaget Göteborgs Kex, Kungälv. Bagaren Robert Cruickshank från Skottland och ytterligare fem bagare anställdes. 1888 gjordes det första provbaket. Kexet döptes till Guld Marie och var under många år det mest sålda kexet i Sverige.


SÅ ANVÄNDS MARIEKEX

Kexen är goda att äta som snacks, med smör och marmelad eller som tilltugg till efterrätter. Vanlig ingrediens i tårtbottnar blandat med smör, liksom i ischoklad (bild ovan).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01