Osttyp: Blåmögelost av pastöriserad komjölk.
Rund form, vikt 250 gram.


Ursprung: Stafva Gårdsmejeri, Gotland, Sverige.

Ytskikt: Blåmögel.

Snittyta: Blått mögelskikt på ytan. Insidan är vit med blåa mögelpartier. 

Konsistens: Mjuk och krämig. 
 
Smak: Smakrik med lagom sälta. Kraftigare vid längre lagringstid.

Lagring: 3 månader i kylutrymme.

Fetthalt: 30%.

Förvaring: Kylvara 6°C. Går att frysa.

Kommentar: Stafva gård i Barlingbo socken har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först nu ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittost och hårdost.

Läs mer

Stafva Ockra

Stafvas Goda

Stafva Gårdsmejeri