Grodda fenugreek

Fotograf/bild: Herbs are special

Grodda fenugreek

(grodda bockhornsklöver)

Fenugreek som namn för groddar av bockhornsklöver.

  1. Skölj ett par matskedar frön noga. Blötlägg dem cirka 10 timmar i dubbla mängden ljummet vatten. Häll av vattnet, skölj i ljummet vatten. Låt rinna av.

  2. Lägg fröna i en vid glasburk. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar.

  3. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda frön. Groddarna anses bäst vita. Utsätter man dem för ljus blir de gröna.

Förvaras i öppen plastpåse i kylen vid högst 8°C.
Skölj dem i vatten varje dag och före användning.
Hållbar 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.

Smak: Luktar curry och har kryddig smak.

Hälsa: Var noga med att skölja och förvara groddar enligt anvisning. Groddar är en känslig färskvara med kort hållbarhet. Kontrollera fräschör och datum på köpegroddar. Enligt EFSA (European Food Safty Authority) juni 2011: Export från Egypten av bockhornsklöverfrön (fenugreekgroddar) kan ligga bakom ehec-utbrotten i Tyskland och Frankrike. Men slutsatsen är ännu osäker, bland annat eftersom fröna ofta blandas med andra frön i en mix.

Läs mer

Fenugreekgroddar