Taskakrabbor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Taskakrabbor

(taskakrabbor 1. krabbtaska)

Latin: Cancer 1. Cancer pagurus 2. Cancer magister 3. Cancer borealis

Engelsk översättning 1. edible crab, brown crab 2. Dungeness crab 3. Jonah crab

Fransk översättning 1. crabe dormeur touteau, poupard

Italiensk översättning granciporra atlantico

Tysk översättning Taschenkrebsen 1. Taschenkrebs, Kurzschwanz-Krebs

Spansk översättning buey de mar

Cancer (taskakrabbor) är biologiskt namn på ett släkte storkrabbor inom ordning Tiofotade kräftdjur (läs mer > Matbiologi krabbor). Släktet består av 14 varandra liknande arter. De är alla stora krabbor som är bredare än de är långa över ryggskölden. De har kraftiga klor och färgen är brun, rödbrun eller smutsbrun. Gulvit på undersidan. Hanarna är större än honorna som kan vara fyllda med rom. Hanen är plattare och har också större klor. De lever strandnära och ner till några hundra meters djup. Ibland kryper de upp på land. Tre arter tillhör de mest fiskade krabborna i världen.

  1. Krabbtaska (Cancer pagurus) är en av de 10 mest fiskade krabborna med cirka 50.000 ton per år. Det är en storkrabba som vanligen blir 10-12 centimeter lång (max 20) och 15-20  centimeter bred (max 30 cm). Maxvikt 5 kilo. De lever på 0-200 meters djup och förekommer i norra Atlanten och Nordsjön från Norges nordkust och Island ner till spanska kusten. Till viss del även i Medelhavet och bitvis utmed Afrikas kust. Se film via länk nedan. 
  2. Dungeness crab (Cancer magister) är en av de mest fiskade krabborna med cirka 35.000 ton per år. Det är storkrabba som vanligen blir 15-18 centimeter lång (max 23) och 25 centimeter bred (max 33 cm). De lever på 0-360 meters djup och förekommer utmed nordöstra stillahavskusten från Alaska ner till Nedre Kalifornien. Se film via länk nedan. 
  3. Jonah crab (Cancer borealis, boreal = nordlig) är en storkrabba vanligen med en sköldlängd på runt 13 centimeter (max 16) och bredd cirka 20 (max 25 cm).. Den lever på 0-800 meters djup och förekommer i västra Atlanten från Newfoundland i Kanada ner till Florida och Kuba. Se film via länk nedan. 

KRABBTASKA

Krabbtaska säljs under säsong i svenska butiker färsk (kokt, kall). Namnet taska har den fått efter dess likhet med en gammal patrontaska (=patronväska). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
  • Köttkvalité: Krabbor är som bäst om de fiskats i månader som slutar på "r" (september - december). Honor brukar innehålla rom. De skall vara "välmatade", fyllda med kött. En van person kan känna på vikten och knackar på skalet för att höra om det låter ihåligt. Be gärna butiken att dela på krabban på mitten för att se innanmätet.

  • Smak: Mild, fräsch havssmak med sälta.

  • Alternativ vara: Jättekrabba eller andra skaldjur.

  • Försäljning/säsong: September-december (aug-jan), Krabbtaska säljs färdigkokt i lösvikt eller plastförpackade under säsong. Förekommer även fryst. Konserverad krabba på burk är ofta av annan art.

  • Jämförpris: Högt. Butikspris 150-175 kr/kg. Tillagat pris (rensad vara) blir 450-525 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.

  • Förvaring: Kallt 0-4. Hållbar i en vecka om nyanländ i butik (se förpackning).

Fiske: Krabbor fångas i tinor, ryssjor, nät, eller som bifångst i trål. Den krabba som säljs i Sverige kommer framför allt från Irland, Norge och Storbritannien. Fisket i Sverige är blygsamt. 

Miljö: Kunskapen om bestånden är låg. Antalet krabbor som landas i England har femdubblats sedan 1960-talet och forskarna varnar för överfiske. I vissa fiskeområden har tillåten minimistorlek ökats. WWF rekommendation: Burfångad svensk krabba är grönmärkt. I övrigt är krabba gulmärkt enligt försiktighetsprincipen.


VIKT OCH PORTIONSVIKT

Kokta butikskrabbor väger vanligen 600 gram (400-800g), varav ungefär 1/3-del är ätbart i en välmatad krabba. Resten är skal och gälar.

 Normtal krabba

Råvikt

Rens

Ätbart

Andel

 Liten krabba

400 g

-70%

120 g

30%

 Stor krabba

600 g

-65%

210 g

35%

© Kunskapskokboken 2018-09

Portionsvikt: En liten krabba som väger 400 gram utgör en portion i minsta laget, medan en stor krabba på 600 gram är väl stor för en portion. Beräkna 450-500 gram bruttovikt kokt krabba för en normalportion, vilket ger en ätbar mängd på ~140 gram. Många rensar krabban slarvigt och då behövs det cirka 20% mer, det vill säga en stor krabba på 600 gram blir en lagom portion. 


SÅ ANVÄNDS KRABBTASKA

Krabborna säljs färdigkokta i butik och äts "naturella" som kall ensamrätt tillsammans med bröd, ost och en god sås (hovmästarsås). Färsk krabba kokas cirka 20 minuter (se recept > Kokt krabba). Där framgår också hur man rensar en krabba. Krabbkött kan användas som ingrediens i sallad, gratänger, soppor, som smörgåspålägg, till burgare med mera (se recept). En specialitet är att gratinera krabbkött i sitt eget skal (se recept > Gratinerad krabba).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02

Läs mer

Film: Krabbtaska

Film: Dungeness crab

Film: Jonah crab

Så öppnas en krabba

Film: Mannerström gratinerar krabba

Recept med Taskakrabbor

Det finns 14 recept med Taskakrabbor