Engelsk översättning soy flour

Fransk översättning farine de soja

Italiensk översättning farina di soia

Tysk översättning Sojamehl

Spansk översättning harina de soja

Sojamjöl är skalade, ångpreparerade och rostade sojabönor som malts till ett fint pulver. Läs mer > Sojabönor.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 30 gram. 100 gram = 3,3 dl.
  • Smak: Lätt nötig smak.
  • Alternativ vara: Rismjöl, majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl. Läs mer > Glutenfritt mjöl.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i de flesta butiker.
  • Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur, gärna kallt pga hög fetthalt (för att inte härskna).

Hälsa/näring: Sojamjöl är glutenfritt och mycket proteinrikt (35-40%), har hög fetthalt (20-25%) och är mineralrikt. Det förekommer även "avfettad" sojamjöl med lägre fetthalt, dock sällsynt i Sverige.


SÅ ANVÄNDS SOJAMJÖL


Sojamjöl kan användas som förtjockningsmedel t.ex. i såser. Eftersom soja saknar gluten fungerar det inte till jäsdegsbröd. En inblandning av upp till 15% i en vetedeg ger ett fastare bröd med nötig smak. Bröd med sojamjöl tenderar till att lättare brännas, så det kan vara aktuellt med att korta baktiden eller sänka ugnstemperaturen något. Av sojamjöl görs traditionellt "sojamjölk" (läs mer > Sojadryck) och sojaost (läs mer > Tofu). Sojamjöl används sparsamt av västvärldens privathushåll, men desto flitigare av livsmedelsindustrin i alla möjliga produkter alltifrån godis till färdigmat, för sojans höga innehåll av billig protein och fett. Förekommer som förtjockningsmedel i färdiga såser och soppor och ersätter en del av mjöl i bröd för ökat proteininnehåll, liksom i puddingar och kakor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Övriga stärkelsemjöl

Sojabönor

Rismjöl

Sojadryck ¤

Majsmjöl

tofu ¤

Om sojasås

Sojabönolja

Recept med Sojamjöl

Det finns 3 recept med Sojamjöl