Vinbär

Fotograf/bild: Film: GrowVeg, currants

Vinbär

(ripsar, vinbär 1. skogsvinbär 2. röda, rosa, gula, vita vinbär, trädgårdsvinbär 3 svarta vinbär, tistron 4. krusvinbär, jostabär)

Latin: Ribes 1. Ribes spicatum 2. Ribes rubrum 3. Ribis nigrum 4. Ribes × nidigrolaria

Engelsk översättning ribes (currants) 1. Nordic currant, downy currant 2. redcurrant, garden currant 3. black currant 4. jostaberry

Fransk översättning grosseilles 1. Groseillier en épi 2. groseille rouges, groseillier à grappes 3. cassis, groseillier noir 4. casseiller

Italiensk översättning ribes 1. - 2. ribes rosso 3. ribes nero 4. ?

Tysk översättning Johannisbeeren 1. Ährige Johannisbeere, Ähren-Ribisel 2. Rote Johannisbeere, Rote Ribisel 3. Schwarze Johannisbeere, Schwarze Ribisel 4. Jostabeere, Josta, Jochelbeere, Rigatze, Joglbeere

Spansk översättning grosellas 1. - 2. grosellero rojo 3. grosellero negro, zarzaparrilla negra 4. -

Ripsar även benämnt vinbärssläktet (Ribes) är det enda släktet i familj Rispväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Släktet består av närmare 200 vildväxande, odlade och hybrida (korsade) arter hemmahörande i tempererade områden på norra halvklotet och i de Andiska bergen i västra Sydamerika. De är meterhöga lövfällande buskar oftast med tornar (taggar). Bladen är oftast skaftade, handflikiga. Blommorna är ensamma eller i klasar, hängande eller upprätta, oftast gröngula. Släktet delas egentligen in i två  undersläkten vinbär (Ribes, se nedan) och krusbär (Grossularia, läs mer > Krusbär) vilka i sin tur delas in i sektioner (som botanikerna har lite olika uppfattningar om).

Currant i det engelska språket avser oftast svarta korinter (zante currants), men används också om vinbär. Läs mer > Russin.


VINBÄR 

Vinbär är 1-2 meter höga lövfällande buskar 
vanligtvis taggiga, förekommande vilt främst på norra halvklotets tempererade områden till exempel Skogsvinbär, men också i Sydamerikanska Anderna. De arter som odlas är olika röda och svarta vinbär. Den vilda och mest odlade arten är Trädgårdsvinbär. Dessutom odlas hybrider (korsningar) till exempel Krusvinbär (se nedan). Se film, klicka på "GrowVeg" under bilden ovan.      

  1. Skogsvinbär (Ribus spicatum) är en vild vinbärssort hemmahörande i norra och mellersta Europa och dito Asien till och med Sibirien. Förekommer i svala och fuktiga skogar på skuggiga platser, även i fjällvärlden. 
    Den är snarlik trädgårdsvinbär till utseende och smak. Anses av vissa vara samma art och de förväxlas lätt med varandra, särskilt som den odlade ofta har förvildats. Skogs- och trädgårdsvinbär kan skiljas åt genom att titta på bladen. Skogsvarianten har mattare och mörkare gröna blad vilka står ut i rät vinkel mot stjälken, medan den odlade har mer upprättstående. Bären oftast mindre och mörkare röda (se film via länk nedan). Bären kan också förväxlas med Måbär (Ribus alpinum, eng. mountain currant) vars bär är ätliga men inte särskilt goda på grund av sin lite klibbiga saft och fadda jolmiga smak (se film via länk nedan). 
  2. Trädgårdsvinbär (Ribus rubrum) är den mest odlade arten av röda vinbär, klassisk i många trädgårdar. Det finns många sortvarianter. Det är en buske som blir 1-1,5 meter hög med breda, handflikiga blad, blekgröna blommor och rikligt med frukt hängande i klasar med 3-10 bär per klase. Bäret är rött, men det finns rosa, gula och vita varianter vilka är mutationer (genförändring) inom arten. Egentligen är skalet genomskinligt och färgen återspeglas av insidan. 
  3. Svarta vinbär (Ribus nigrum) är en art hemmahörande i samma områden som skogsvinbär i norra och mellersta Europa och Asien till och med Sibirien. Växten i nordöstra Asien anses vara en variant av arten (Ribus nigrum var. sibiricum). Svarta vinbär trivs i fuktig terräng på solig plats och förekommer ofta strandnära. Busken liknar skogsvinbär, bären är svarta och större än röda vinbär. Arten har förädlats alltsedan 1600-talet och det finns många sortvarianter som har förvildats runt odlingsplatserna. Se film via länk nedan.
  4. Krusvinbär (Ribes x nidigrolaria) är en tysk hybrid (korsning) mellan krusbär, svarta vinbär och spärrkrusbär (Ty. Jo-hannisbeere + Sta-chelbeere = Jostabeere). Plantan blir cirka 2 meter hög, vanligtvis taggig med svarta bär som är lite mindre än krusbär och större än svarta vinbär. Omogna bär liknar krusbär till utseende och smak, men vartefter de mognar blir utseende och smak allt mer lik svarta vinbär. Se film via länk nedan.

VINBÄRSFRUKT

Röda och svarta vinbär är klassiskt trädgårdsodlade bär i Europa, men intresset har svalnat under 2000-talet. Särskilt populärt under krigsåren på 1900-talets första hälft, som vitamintillskott i brist på apelsin och annan exotisk frukt. Ett stort antal sortvarianter har odlats fram. De röda och vita användes mest för direktkonsumtion och de svarta mest för tillredning av saft och sylt. Intresset för vinbär har aldrig varit särskilt stort i USA och under en period från början av 1900-talet fram till 2003 var odling av bären förbjuden för att de ansågs vara ett hot mot tallskogsindustrin (spridning av rost, svampsjukdom).  
  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Norra halvklotet tempererade områden (Anderna i Sydamerika).
  • Frukt: Röda, rosa, gula, och vita bär är runda med en blomknopp, cirka 10 millimeter stora. Skalet är slätt och genomskinligt, färgen återspeglar innehållet. Svarta vinbär är runda och släta med svart skal. De är större än sina färggladare syskon. Svarta vinbärs blad och frukt är påtagligt aromatiskt doftande, med ett 50-tal definierade aromämnen.
  • Mognad: Under sommaren. Fullmogna bär är mjuka och söta. Bären plockas vanligtvis halvmogna när de är fasta och rika på pektin och används då till saft och gelé.
  • Smak: Mogna röda vinbär är tydligt söt-syrliga. Vita är oftast sötare än de röda. Låg sockerhalt (ca 4%) och medel andel syra (ca 1,8 %). Mogna svarta vinbär har fyllig söt-besk smak. Medel sockerhalt (c:a 7%) och hög andel syra (c:a 3%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Vinbär är utbytbara mot varandra. Annan sötsyrlig frukt till exempel krusbär.
  • Försäljning: Färsk kan förekomma i butik juli - augusti. Förekommer ibland fryst, främst svarta vinbär.
  • Förvaras i kylskåp. Hållbar 2-3 veckor. Går bra att frysa.

Odling: Buskarna trivs i soligt eller halvsoligt läge i de flesta fuktiga jordar. Vita vinbär är mindre attraktiva för fåglar än de röda (på grund av färg). En väletablerad fullvuxen röd vinbärsbuske producerar 3-4 kilo frukt per år, en dito svart närmare 5 kilo. Äldre grenar bör gallras då de ger mindre mängd frukt än yngre 1-2 år gamla. 

Produktion: Världsproduktionen av vinbär år 2020 närmare 0.7 miljoner ton, en ökning med 94% sedan 1970. Största producentland är Ryssland svarande för 2/3-delar av världsproduktionen. Läs mer > Produktion bär.


SÅ ANVÄNDS VINBÄR

Vinbär används mest till gelé och saft. Ibland i bakverk och som sötsyrligt inslag i desserter. Röda vinbär används ibland som billig utfyllnad i lingonsylt. Svarta vinbär används till smaksättning av vodka och till likör (crème de cassis). 
Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2023-04

Läs mer

Om gelé

Om saft

Krusbär

Matbiologi frukt

Fruktsmak

Produktion bär

Russin

Film: Ribes spicatum, Nordic currant

Film: Ribus alpinum, mountaincurrant

Film: Red currant, black currant

Film: White currant

Film: Ribus rubrum, redcurrant

Film: Ribus nigrum, blackcurrant

Film: Ribes x nidigrolaria, jostaberry

Film: Tasting jostaberriy

Recept med Vinbär

Det finns 16 recept med Vinbär