Klaasikern Earl Grey smaksätts med bergamott

Smaksatt te

(blomteer, Gong Yi Cha, blommande te, kryddteer, fruktteer)

Te smaksätts på många sätt. Målet är att skapa smaken av te med arom från smaksättaren. Klassiskt är att smaksätta grönt te, men det förekommer även av annat te. Teerna kan vara naturligt smaksatta eller med essenser, varav det sistnämnda vanligen dominerar tesmaken på ett oönskat sätt. 

  • Blomteer (kin. Gong Yi Cha):  Den klassiska smaksättaren av te är jasminblommor. Andra blommor är till exempel lotus och rosor. Läs mer > Jasminte. En exklusiv variant av blomte (blossoming tea) är blomknoppar omslutna av vitt te som sytts ihop för hand till små bollar. När teet upplöses i varmt vatten utvecklas en dekorativ blomma (se film via länk nedan > Blossoming Tea).
  • Kryddteer: Teer smaksätts med allehanda kryddor som kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika, koriander, spiskummin och curry. De tre första är klassiska ingredienser i teblandningen Marsala Chai som är mycket populär i Indien och Sri Lanka (Läs mer > Marsala Chai).
  • Fruktteer: Frukt och bär är vanliga smaksättare av te, framförallt numera när producenter söker nyheter hela tiden. Sålunda används frukter som citron, bergamott, vanilj, äpple och persika, eller bär som jordgubbe, hallon, björnbär, blåbär, russin, röda och svarta vinbär. Den mest kända, tillika klassikern är citrusfrukten bergamott som ingår i tesorten Earl Grey (se dito).

Kommentar: Begreppen fruktte och örtte används ofta lite lättvindigt om vartannat. Strikt bör man skilja på smaksatt te och örtte som inte innehåller några teblad (läs mer > Örtte).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Jasminte

Marsala Chai

Earl Grey

Allt om te

Örtte

Film: Scented Tea

Film: Blossoming Tea

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj