Jasminte

Jasminte

(Smaksatt te)

Jasminte är te som smaksätts med arom från nyplockade jasminblommor. Tillverkas i Kina av grönt te (i undantagsfall av vitt eller svart te), men förekommer också i andra länder som till exempel Vietnam. Jasminplantan växer på hög höjd utmed bergssluttningar och mest i Fujian­provinsen i sydvästra Kina där jasmin är landskapsblomma. Läs mer > Fujiante, Kina.

Tillverkning av jasminte är arbetskrävande. Tebladen plockas och torkas, varefter de sprids ut i en lagerlokaler. Därefter plockas många tiotusentals jasminblommor på morgonen när blomknopparna fortfarande är slutna. Blommorna förvaras svalt fram till kvällen då de blandas med teet. Nattetid öppnar sig blommorna och avger arom som smaksätter teet. Nästa dag plockas varje enskild blomma bort, vilket är mycket arbetskrävande. Detta för att blomblad som bryggs ger en bitter bismak. När blommorna avlägsnats får teet torka några dagar varefter processen upprepas minst tre gånger med tiotusentals nya blommor. Tebladen rullas ofta för att innesluta aromerna från blommorna. Ett fint jasminte innehåller inga blomblad. I ett enkelt jasminte lämnas blomblad kvar av ekonomiska skäl och för att okunniga konsumenter låter sig luras av att det så skall vara. Till jasminte av hög kvalitet används fina tesorter som Longjing eller Biluochun (se respektive).

Omvandling torrt te: 1 dl = 25 gram. 100 gram = 4 dl.


SÅ ANVÄNDS GRÖNT JASMINTE

Jasminte används som dryck på samma sätt som annat te. I Kina gärna som måltidsdryck, men också som ingrediens i matlagning för att ge smak och färg t.ex. åt söta rätter som sorbet, sylt och marmelad. I Fujian­provinsen är det brukligt att välkomna nyanlända gäster med jasminte.

Bryggning: Jasminte bryggs på samma sätt som grönt te. 1 rågad tsk per tekopp (2 gram/3 dl). Vattentemperatur 80°C (2,4 dl kokhett vatten + 0,6 dl kallt kranvatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (2 gånger påtår à 1 minut) Läs mer > Tillagning te. 

Smak: Fint jasminte har mild, len och fyllig smak. Enkla sorter har lätt skarp smak, som ibland kan ge halsirritation.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06
Läs mer

Smaksatt te

Grönt te

Allt om te

Biluochun, Kina

Longjing, Kina

Fujiante, Kina

Film: Jasmine Tea

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj