PRODUKTION TAMFÅGEL

Världsproduktionen av fågel (slaktvikt) blev år 2020 totalt 137 miljoner ton, varav höns/kyckling 88%. Kalkon, anka (tamand) och tamgås svarade vardera för 3-4%. Totalt en ökning med 770% sedan är 1970 (världens befolkning 111%). Källa: FOASTAT.

Anmärkning: Statistiken omfattar de fyra mest konsumerade fåglarna. Fåglar av betydelse som saknas är till exempel struts och pärlhöns. Hushållsproduktion ej medräknad vilket kan vara betydande i utvecklingsländer.
  • Höns (kyckling) totalt 120 Mton år 2020, en ökning med 770% sedan 1970. Största producentland var USA med en världsmarknadsandel på 17%, följt av Kina med 12% och Brasilien 11%. Resten ganska jämnt fördelat på många länder. Europa totalt 20%.
  • Kalkon totalt 6 Mton år 2020, en ökning med 400% sedan 1970. Största producentland var USA med en världsmarknadsandel på 43%, följt av Brasilien 10% och Polen 7%. Europa totalt 37%.
  • Tamanka totalt drygt 6 Mton, en ökning med 1100% sedan 1970. Största producentland var Kina med en världsmarknadsandel på knappt 80% följt av Frankrike 3% och Polen 2%. Asien totalt 90% och Europa 7%.
  • Tamgås totalt 4,4 Mton år 2020, en ökning med 1800% sedan 1970. Största producentland är Kina med en världsmarknadsandel på 97%. Vi förvånas över statistiken, till exempel att Frankrike producerar endast 1500 ton. Vi har ingen närmare förklaring. En gissning är att kött vid produktion av gåslever inte statistikförs.



Källa: FOASTAT 2023


KONSUMTION FÅGEL

Beräkningsmetod (bild ovan): Först måste produktionen i landet (slaktvikt) ökas med import och minskas med export. Direkt efter slakt avlägsnas fjädrar och magen töms på sitt innehåll, vilket tillsammans utgör 25% av fågelns vikt. Därefter avlägsnas huvud och hals, ben och vingar kortas, varvid vikten minskar med 12%. Slutligen styckas fågeln och putsas i lämpliga konsumentanpassade bitar, en del skinn och ben försvinner. Tillsammans -37% (= konsumentvikt). Av den ursprungliga fågeln återstår cirka 40% enligt Jordbruksverkets beräkningsmetod (55% av slaktvikt). När konsumenten hanterar och tillagar fågeln försvinner ytterligare 23% inklusive tillagningseffekt. Enligt Jordbruksverket beräkningar hamnar 1/3-del av den ursprungliga fågeln i konsumentens mage. Läs mer om slaktutbyte > Om kött.

  • Konsumtion världen (konsumentvikt) per person konsumentvikt (inköpsvikt = 9 kilo, varav kyckling 8 kilo.
  • Svensk konsumtion (konsumentvikt) per person konsumentvikt (inköpsvikt) = 13 kilo, varav kyckling 12 kilo.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-04

Läs mer

Om kött

Om tamfågel

Produktion, konsumtion tamfågelägg

Produktion, konsumtion kyckling