Morot

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Morot

(morötter, Så tillagas morötter)

Latin: Daucus carota ssp.sativus

Engelsk översättning carrot

Fransk översättning carotte

Italiensk översättning carota

Tysk översättning Mohrrübe

Spansk översättning zanahoria

Morot tillhör familj flockblomstriga växter. Det är en tvåårig ört med upptill grenig stjälk, 3-8 dm hög. Den vilda arten, har en tunn, vit, träig och oätlig pålrot med skarp smak. Den odlade, ätliga underarten (sativus) har en orange pålrot och odlas i ett stort antal sorter med olika form. Karotter är en liten späd morotssort (läs mer > Karotter). Morötter odlades vid Medelhavet redan före Kr.f. Den orangea lär ha skapats i Holland på 1700-talet.

  • Smak: Färsk morot har frisk, lätt sötaktig smak. Större morötter är saftigare än mindre, med undantag för mycket stora som kan vara träiga. Vid tillagning blir smaken mer fadd och tråkig om överkokt.
  • Kockskolans matupplevelse: Morot är en av de mest använda rotsakerna med utmärkt frisk smak som rå, eller lättkokt. Tappar snabbt i matupplevelse om den blir överkokt. Fungerar väl som ugnslagad, stekt, eller grillad.
  • Alternativ vara: Annan rotsak till exempel palternacka, kålrabbi eller rotselleri.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk, konserverad och fryst året om. Svenskodlad juli-april. Morötter vinterlagras. Nyskördade, späda säljs knippvis med blasten kvar.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, hållbar i 2-4 veckor. Plastpåse förhindrar uttorkning, men hög fuktighet får dem att ruttna lätt. Förr förvarade man morötter i sand på sval plats.
  • Optimal lagring: Temperatur 0°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid 5-6 månader.

Köpråd: Köpemorötter i plastpåse kan ibland ha lösts upp sig till smetig massa utan att se ruttna ut. Kontrollera innehållet.

Hälsa: Morötter innehåller betakaroten, som ger moroten orange färg. Mogna, rödare morötter innehåller mer betakaroten än de spädare tidigt skördade. Vid tillagning försvinner en hel del av de nyttiga näringsämnena. Råa morötter är nyttigast. Kroppen omvandlar betakaroten till A-vitamin som behövs för att syn, hud och slemhinnor skall fungera normalt (läs mer > Vitamin A, retinol). Att man får bättre mörkerseende av att äta mycket morötter är en militär skröna och inte sant. Engelsmännen i Andra Världskriget blev plötsligt mycket framgångrika i nedskjutandet av tyska flygplan, vilket man förklarade med att luftvärnssoldaterna fick morötter vilket förbättrade deras syn. Sanningen var i stället att man skapat radarn, vilket man ville dölja.

Produktion: Världsproduktionen av morötter var 43 miljoner ton år 2017, en ökning med 26% sedan 2008. Produktionen per invånare har gått upp från 2 till 6 kilo per person sedan 1961. Läs mer > Produktion, konsumtion morötter.

Miljö: Morötter odlas på friland vilket miljömässigt är bättre än växthusodlade grönsaker. KRAV-märkta svenskodlade morötter är ett utmärkt miljöval. Inte lika bra, men godkänt är köp av importerade morötter.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING MOROT

Normalvikt i butik: Liten 50 gram, medel 125 gram, stor 175 gram eller mer.

Ansa: Skala morötterna med potatisskalare, skär av blastfästet. Skala även förtvättade/borstade köpemorötter.

Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Morot

125 g

-15 %

-7 %

100 g

80 %


Portionsberäkning: Morötter äts vanligtvis som extra tillbehör till mat utöver något annat tillbehör t.ex. potatis. Beräkna därvid 50-100 gram per portion.


SÅ ANVÄNDS MORÖTTER

Morötter är en allsidig rotfrukt som flitigt används såväl rå som tillagad. Råa äter man hela eller i bitar, rivna som råkost eller pressade till morotsjuice. Späda passar bättre att koka och använda som tillbehör till mat, i grytor, gratänger, wokrätter, soppor, eller i bakverk som morotskaka och i bröd. Man kan göra vackra dekorationer av morötter, se filmer via länk nedan.

Klassiska morotssrätter:

  • Morotslåda är en finsk julklassiker.En gratäng bestående av rivna morötter blandat med grötris, mjölk, grädde, ägg och kryddor. Se recept > Finsk morotslåda.
  • Morotskaka: Mjuk bakpulverkaka av rivna morötter, ägg, mjöl och smaksättare. Serveras traditionellt med en glasyr av philadelphiaost toppad med kokosflingor. Se recept > Morotskaka.


SÅ TILLAGAS MORÖTTER

Råa morötter: Morötter passar väl som råkost. Ansa, riv, hyvla eller strimla. Skivade morötter används i olika inläggningar till exempel sill.

Kokta morötter: Morötter sjudes i lättsaltat vatten. Med fördel kan de vara halvkokta, lätt råa för att bevara smak och vitaminer. Tärnad eller skivad kan de ingå i grytor som smaksättare eller som tillbehör. I det senare fallet bör de inte kokas alltför länge. Långkokta morötter är inte speciellt aptitliga. Som smaksättare används morötter även till buljong, sky och vid tillagning av kött- och fiskrätter. Av mixad morot tillreder man en morotssoppa. Tärnade morötter kan stuvas på vanligt sätt.

Koktid: Färska/späda, tärnade/skivade 5-10 minuter. Äldre/grövre, större bitar/hela 10-15 minuter eller mindre.

Stekta morötter: Halvera morötterna på längden och stek dem i panna med lite matfett, alternativt halstra eller grilla dem. Skivad förekommer morötter i asiatiska wokrätter. Rivet ingår morötter med fördel i vegetariska pannbiffar.

Ugnslagade morötter: Morötter ingår ofta som ingrediens i gratänger t.ex. i en vegetarisk kålrots- och morotslåda. De kan skäras i stavar och ugnsstekas/grillas som strips. I ugnen bakar man också mjuka efterrättskakor som morotskaka och morotsmuffins.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2010-02

Läs mer

Palsternacka

Rotselleri ¤

Grönsaksjuice }

Förvara grönsaker, rotfrukter och frukt

Vitamin A, retinol

Produktion, konsumtion morötter

Bild purpurmorötter

Bild runda morötter

Film: How To Make A Carrot Butterfly And Cucumber Fans Garnish

Film: Simple Carrot Leaf Design

Film: Simple Art Of Christmas Star Carrot

Film: Art In Carrot Baby Corn

Film: Morotsros

Recept med Morot

Det finns 395 recept med Morot