Dragon är antingen fransk eller rysk. Den franska är vi vana vid från butikerna. Rysk är härdigare, kan odlas längre norrut, men har bittrare smak och anses inte lika god. Fransk dragon kan bara förökas med sticklingar eller plantdelning, den ryska kan sås. 


VÄXT, PLATS & JORD

  • Växttyp: Flerårig bladkrydda, cirka halvmetern hög.
  • Klimatzonon: Fransk dragon 1-4 (5). Rysk dragon 1-6 (7). 
  • Sortval: Fransk eller rysk dragon. Fransk kan bara köpas som planta. 
  • Läge: Solig, varm och vindskyddad plats.
  • Jordmån: Väldränerad, mullrik jord.

SÅDD & PLANTERING

  • Förkultivering: Om kallt ute (april-maj), annars förodling i kruka/låda utomhus.
  • Utplantering: När risken för nattfrost är över (+5°C).
  • Odla i växthus: Vanligtvis inte.
  • Odla i kruka: Ja.
  • Direktsådd på friland: Rysk dragon kan sås direkt, men bör dras upp i kruka och omplanteras.
  • Utvecklingstid totalt: Cirka 2-3 månader, varav groningstid 2-3 veckor. Skörd slutet juni-september.
  • Temperatur vid utesådd: Från +8°C.
  • Sådjup: Så på ytan av näringsfattig, fuktig såjord. Täck inte fröna. 
  • Plantavstånd: 4-5 dm.

Rysk dragon kan sås. Täck jorden med ett tunt lager näringsfattig fin jord (såjord). Fukta jorden. Så på ytan, täck inte fröna med jord. Om drivning sker inomhus täcks krukan med fiberduk eller perforerad plast alternativt ställs krukan i minidrivhus. Ställ i ljust fönster, fröna behöver ljus för att gro. Trivs bäst i 15-20°C. Stäng av element under plantan. Utplanteras/omplanteras efter ett par veckor, då i grundgödslad jord.


UNDERHÅLL

  • Gallring: Gallra till 4-5 dm plantavstånd. Rensa bort ogräs. På våren klipper man ner de torra kvistarna till marken.
  • Bevattning: Efter rotning klarar sig plantan bra på egen hand. Vattna vid hög värme och torr jord. 
  • Gödsling: Dragon grundgödslas på våren. Övergödlas om den ser klen ut. Marktäckning fungerar också.   
  • Luckra: Luckra någon gång.
  • Växtskydd: Dragon klarar sig i allmänhet bra mot skadegörelse.
  • Höstskötsel: Täck med halm e.d. i kallare klimat.

Var fjärde år måste plantan föryngras för smakens skull genom plantdelning eller ny planta sättas. Förökning kan ske genom stickling (se Odla Kryddor).


SKÖRD & FÖRVARING

Skörda färska blad  efter behov. Skär av hela grenar på sensommaren och torka dem för användning under vintern. Snabbtorkning ger mest smak. Torkad dragon har kraftigare smak än färsk.

Förvaring: Torkade blad förvaras i sluten förpackning och mörkt. Bladen kan också frysas i plastpåse.

Användning: Se avsnitt Dragon.

Läs mer

Matjord, näring, gödsling

Växtnäring & gödslingsmedel

Odla kryddor

Dragon