Demerara-, farin-, kandi- och muscovadosocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Råsocker

(kristalliserat socker, kristallsocker)

Engelsk översättning raw sugar

Fransk översättning sucre brut, sucre cristallisé

Italiensk översättning canna grezzo, zucchero non raffinato

Tysk översättning roher Zucker, Kristallzucker

Spansk översättning azúcar crudo

Råsocker är en mellanprodukt vid framställning av "rent", vitt socker från sockerbetor eller sockerrör. Det finns torra varianter till exempel demerarasocker och fuktiga/klibbiga som muscovadosocker. Farinsocker finns både som torrt och klibbigt. De klibbiga är mer ursprungliga och de torra är tvättade, mer förädlade sorter (läs mer > se högerkolumnen). Råsocker kristalliserar lätt och kallas ibland "kristallsocker" (läs mer > Kandera, kristallisera). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 75 g. 100 g = 1,3 dl.
  • Smak: Råsocker är smakrikare än vanligt vitt socker och har lätt kryddig smak.
  • Alternativ vara: Vitsocker och andra sötningsmedel.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om.
  • Förvaring: Råsocker är ursprungligt ett fuktigt socker som snabbt torkar och blir hårt i rumstemperatur. Torrt råsocker framställs med hjälp av klumpförebyggande medel. Förvaras torrt, gärna svalt.

Hälsa/näring: Råsocker är rikare på B-vitamin och mineraler och anses inom hälsokostbranchen allmänt som naturligare och nyttigare. Det finns en övertro på råsockers hälsoeffekter. De kemiska skillnaderna är små och i grunden gäller samma "ohälsa" för råsocker som för vanligt socker. Nyttigheterna har som regel marginell effekt.


SÅ ANVÄNDS RÅSOCKER

Råsocker kan användas som vanligt socker och med fördel när smakrikare socker önskas.

Tips: Råsocker som får stå en längre tid blir till en hård klump. Lägg sockret i en skål, lägg på fuktig duk och en tallrik över. Ställ in klumpen en kort stund i micron. Finfördela sedan sockret med fingrarna.

Läs mer

Om socker

Vitsocker

Råsocker

kandera, kristallisera

Recept med Råsocker

Det finns 119 recept med Råsocker