Om mögelostar }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om mögelostar }

(mögelostar 1. vitmögel 2. blåmögel, grönmögel)

Engelsk översättning mold cheeses 1. soft ripened cheese 2. blue cheese

Mögelost är mjukostar som mognar med hjälp av utvalda vit- (Penicillium candidum) eller blåmögelarter (Penicillium roqueforti). Grönmögel är detsamma som blåmögel. Benämningen blåmögelost (bluecheese), är numera vanligast. Det finns ostar som är både av vit- och blåmögel, liksom med mild eller stark smak. Möglet växer vid låg temperatur och hög luftfuktighet, vilket man ursprungligen upptäckte när man lagrade ost i grottor. Vid mogning bryts proteinet och fettet ner, vilket påverkar ostens konsistens och smak.

  • Vitmögelostar formas i litet och lågt format, torrsaltas samt lagras i två till fyra veckor. Beroende på recept tillsätts möglet i ystmjölken alternativt sprayas på osten eller både och. Ostarna mognar utifrån och in. Välkända vitmögelostar är t.ex. brie och camembert.
  • Blå-/grönmögelostar prickas med nål för att luften skall kunna tränga ned i osten och främja mögel­svampens utveckling. Dessa ostar mognar inifrån och ut. Välkända grönmögelostar är den "ursprungliga mögelosten" franska Roquefort, italienska Gorgonzola och svenska Ädelost.

Kombinationen av vitmögelost och blåmögelost ger en ost med speciell, krämig, aromatisk smak. Smaken av det vita, yttre möglet med en smak av champinjoner passar utmärkt till den skarpare smaken av blåmöglet (Penicillium roqueforti ). Kända ostar i denna kategori är Bavaria blu, Bresse Bleu, Cambozola.

Recept med Om mögelostar }

Det finns 17 recept med Om mögelostar }