Rödingar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rödingar

(röding, Så tillagas röding, tillagningstid röding)

Latin: Salvelinus

Engelsk översättning char, charr

Fransk översättning omble

Italiensk översättning salvelino

Tysk översättning Saibling

Spansk översättning salvelino

Rödingar är ett släkte inom familj laxfiskar med ett 20-tal arter. De skiljer sig från lax och öring genom att ha ljusa fläckar på mörk botten (i stället för tvärtom). De flesta arterna är, åtminstone under lektiden, klarröda eller gula på buksidan. I Sverige finns främst två arter, storröding och fjällröding. Större arter kan bli över metern lång. Röding är Lapplands landskapsfisk. Läs om olika slags rödingar i högerkolumnen. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Kategori: Medelfet fisk, fetthalt 2-8%.
  • Köttkvalité: Hög, jämförbar med lax.
  • Köttandel: Cirka 65%.
  • Relativ fetthalt: Lågt, cirka 8% (högt för att vara fisk). Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
  • Smak: Milt smakrik, en av de godaste fiskarna.
  • Alternativ vara: Lax, regnbåge, öring, sik eller harr.
  • Säsong: Sommar och på hösten när den är som fetast.
  • Försäljning: Förekommer färsk till och från i fiskdisken, hel urtagen med huvud, eller som filé vanligen med skinnet kvar. Ibland fryst. Svensk eller import från Norge eller Irland.
  • JämförprisLågt till högt. Butikspris för hel urtagen fjällröding 100-200 kr/kg (tillagat pris 165-330 kr/kg). Filé med skinn butikspris 200-325 kr/kg (tillagat utan skinn 250-400 kr/kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras kallt som annan fisk. Hållbar några dagar.

Förekomst: Rödingar förekommer på norra halvklotet, i älvar och djupa sjöar med kallt, klart och rent vatten. I Norge, Island och Kanada förekommer havsvändande öringar (uppsöker havet under en tid). Det finns också havslevande rödingar som leker (parar sig) i sötvatten.

Fiske/odling
: Rödingar är uppskattade mat- och sportfiskar. Yrkesmässigt fiske bedrivs med not, nät, utter och långrev. Sportfiske sker framför allt som spinn-, flug- och pimpelfiske. Arterna har lokalt stor ekonomisk betydelse främst storröding i Vättern och fjällrödingen för samerna. Röding är föremål för odling.

Hälsa: Rödingen är mindre fet än lax (~8% jämfört med lax ~12%). Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Det förekommer recept med rå röding (carpaccio) eller lättstekt fisk. Eftersom röding är en insjöfisk finns viss risk att den innehålla mask, varför man i så fall helst bör frysa fisken i 2 dygn i högst -18°C. Läs mer > Parasiter i fisk.


VIKT OCH PORTIONSVIKT

Fjällröding kan vara 1-8 decimeter lång med varierande vikt. Hel men urtagen väger normalt i butik 600-900 gram. Rens hel fisk 40-50%. Rens inklusive huvud ~30% för urtagen fisk. En filé med skinn väger normalt 200-300 gram, varav skinn cirka 10%. Viktminskning vid tillagning 0-10% beroende på stekgrad. Står det bara röding i recept brukar man avse fjällröding.

Storröding kan bli närmare metern lång och väga över 10 kilo. Säljs urtagen på samma sätt som lax. Viktminskning vid tillagning 0-10% beroende på stekgrad.

Rökt röding väger cirka 15% mindre än färsk. Rens för urtagen rökt röding cirka 30%.

 

 Röding

Råvikt

Rens

Råkött

Tillagning

Lagat kött

av råvikt

Portioner

 Fjällröding urtagen

  750 g

-33%

500 g

-10%

450 g

60%

3

 Storröding urtagen

1500 g

-33%

1000 g

-10%

900 g

60%

6


Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.


SÅ ANVÄNDS RÖDING


Röding används på samma sätt som annan laxfisk. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad. Läs mer > Så tillagas röding. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Hotade fiskar och skaldjur (})

Så röks fisk

Regnbågslax

Öringar

Parasiter i fisk

Om laxfiskar, foreller

Så gravas fisk

Om prisjämförelser

Tillagningstider fisk

Film: Så fileas röding

Film: Stekt rödingfilé

Film: Ugnsbakad rödingfilé

Film: Ugnslagad hel röding

Film: Grillad hel röding

Film: Grillad hel röding i folie

Bohusfisk

Recept med Rödingar

Det finns 8 recept med Rödingar