Tyska veteöl

Tyska veteöl

(Weissen, Weisse, Leichtes Weizen, Hefeweizen, Hefe , Kristal Weizen, Kristall)

Veteöl heter på tyska Weizenbier, men benämns också Weissen eller Weisse vilket betyder ”vitt”. Står det Weizen (med z) på flaskan brukar det innebära att ölet kommer från Sydtyskland medan Weisse antyder att det kan komma från norra Tyskland t.ex. Berliner Weisse. Weissbierpils (vitölspilsner) är dock en lager och alltså inget veteöl. Den nordliga varianten (Berliner Weisse) är vanligen tydligt syrlig pga efterjäsning med mjölksyrebakterier. Dessa presenteras därför i kapitel Syrliga öl.

Hefe & Kristal: Det finns olika veteölstyper. Hefeweizen är ett oklarat, lätt grumligt (ofiltrerat) veteöl. Kristal Weizen är klarat/filtrerat. Leichtes Weizen är ett mindre fylligt veteöl. Ett klarat veteöl är lenare och renare i smaken och saknar jästen karakteristika. Egentligen är klarningen en eftergift till den internationella marknaden, då grumligheten ofta felaktigt uppfattas som en defekt. Inbitna veteölsälskare brukar föredra de grumliga varianterna.

Det finns ljusa, bärnstenfärgande och mörka veteöl.


Sydtyskt ljust veteölWeizenbier

Fyllighet/kropp
: Medelfyllig till fyllig.
Det finns lättare varianter, Leichtes Weizen.
Färg: Halmgul till bärnsten. Kraftigt skum.
Vanligen grumlig, men klara (Kristal) finns.
Alkoholvolym: 5-6%.
Beska: Obetydlig.
Smakrikedom: Medel. Fruktigt, jästigt, ibland kryddigt.
Lagring: Dricks färska.
Serveringstemperatur: 4-7ºC.
Ölexempel: Erdinger Hefe Weisse

Passar till lättare maträtter som sallader, fisk, sushi och skaldjur. Klassisk till tysk Weisswurst (vitkorv). Passar till enklare får- och getostar, färskostar t.ex. Borsin. Bra törstsläckare varma dagar.

Karaktär: Grumliga (ofiltrerade) veteöl är vanligast och smakrikast. Ibland står det Hefe (jäst) på flaskan markerande jästighet, men vanligtvis anges detta inte.


Sydtyskt mörkt veteöl - Dunkelweizen

Mörka veteöl finns i mindre omfattning och benämns Dunkelweizen, Weizen Dunkel, eller bara Dunkel.

Fyllighet/kropp: Medium.
Färg: Ljusbrun till brunsvart. Kraftigt skum.
Alkoholvolym: 5-6%.
Beska: Ringa.
Smakrikedom: Medel. Rostade, chokladiga toner.
Lagring: Dricks färskt.
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Franziskaner Hefe Dunkel.

Passar till kraftigare och samkrikare sallader, kycklingrätter, fläskrätter och korvar. Passar väl till mildare getostar.

Karaktär: De mörka är oftast något fylligare än de ljusa och kännetecknas av maltsötma och chokladtoner från det rostade maltet.


Weizenbock (vetebock)

Bock är en beteckning för alkoholstarkt öl. Bocköl är vanligtvis av lagertyp. En Weizenbock är en alkoholstark variant av ofiltrerat veteöl, som innehåller minst 50% vete i maltet, vanligen 60-70%.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Gyllengul till mörkbrunt. Kraftigt skum.
Alkoholvolym: 7-9%.
Beska: Ringa.
Smakrikedom: Stor. Fruktigt.
Lagring: Dricks färskt.
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Graminger Weissenbock.

Passar till smakrika, fylligare rätter av oxe, gris, rökt skinka och vilt. Kan passa till vällagrade, smakrika ostar.

Karaktär: Ölet har en liten kryddig ton av kryddnejlika. Är det en mörk variant finns rostade toner. Det är ett gyllengult till bärnstensfärgat öl, ibland nästan svart. Det finns även Weizendoppelbock som är ännu alkoholstarkare.

Läs mer

Olika ales

Om syrliga öl

Ljust bocköl

Mörkt bocköl

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj