Linsgroddar

Fotograf/bild: Groddar & skott

Linsgroddar

(linsgroddar)

Latin: Lens culinaris

Engelsk översättning lentils sprouts

Fransk översättning pousses de lentilles

Italiensk översättning germogli delle lenticchie

Tysk översättning Linsessprossen

Spansk översättning brotes de las lentejas

Linsgroddning sker mest med gröna linser, ibland röda. Groddarna är mycket proteinrika, fulla av vitaminer och mineraler. Läs mer > Om linser.

  • Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska linser.
  • Alternativ varaBöngroddar.
  • Försäljning/säsong: Året om.
  • Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C. Skölj dem varje dag och före användning. Hållbar max 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.

Grodda: Skölj väl ett par matskedar torkade linser. Blötlägg dem i cirka 10 timmar i 5-dubbla mängden vatten. Häll av vattnet, skölj i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg linserna i en vid, stor glasburk eller skål. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda linser. Ställ dem ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna och vitaminrikare.


SÅ ANVÄNDS LINSGRODDAR


Linsgroddar spröda, lätt beska men ändå behaglig milda i smaken. Groddarna kan ätas naturell som smörgåspålägg och i sallader. Kan ingå i soppor, grytor och wokrätter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Om linser

Odla groddar

Bild gröna linsgroddar