Baked beans

Fotograf/bild: Malin Morgan, baked beans

Baked beans

(bakade bönor)

Engelsk översättning baked beans

Fransk översättning fèves au lard

Italiensk översättning stufato di fagioli

Tysk översättning gebackene Bohnen

Spansk översättning frijoles horneados

Bakade bönor (eng. Baked beans) är en maträtt på vita bönor som förkokas och sedan sjudes i sås. I USA tillredd på Navy beans långsamt tillagad i tomatsås. I England vanligen stuvad. Hemlagade bakade bönor, klicka på "Malin" under bilden ovan.

Historia USA: Engelska nybyggare medförde bönkokandet med salt fläsk till New England på 1600-talet. Bönornas populäritet gav Boston smeknamnet Beantown. Via kokböcker på 1800-talet spreds recept på bakade bönor runt om i USA och till Kanada benämnda Jacob´s cattle, yellow eyed beans, soldiers beans och navy beans. Navy bean, även kallad native beans (inhemska bönor), är också namn på en amerikansk sortvariant av Trädgårdsböna som fått sitt namn för att amerikanska flottan serverat bönorna till sjömännen sedan mitten av 1700-talet (läs mer > Vita bönor). Ursprungligen sötades bönorna med lönnsirap, men på 1700-talet användes melass (restprodukt vid socker­tillverkning) för att kringgå brittiska skatter på socker.    

Heinz Baked Beanz är klassiska konserverade vita bönor i tomatsås. Utsprungligen ingick kött, vilket togs bort under Andra Värdskrigets ransoneringstid. Bönorna introducerades i USA 1886 och året därpå i England som lyxvara på varuhuset Fortnum & Mason. I början av 1900-talet blev bönorna standard i English full breakfast. 1967 marknadsfördes bönorna under sloganen Beanz Meanz Heinz". Baked beans är idag särskilt populärt tillbehör till grillad mat och serveras ofta på Independence Day den 4:e juli (självständighetsdagen).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer

Vita bönor