Salladskål

Fotograf/bild: Film: Farm channel, Napa cabbage

Salladskål

(salladskål, kinakål, kinesisk kål, Så används salladskål)

Latin: Brassica rapa (ssp. chinensis) var. perviridis

Engelsk översättning chinese cabbage, chinese kale, napa cabbage

Fransk översättning chou de Chine, chou chinois

Italiensk översättning cavolo cinese, cavolo di China

Tysk översättning Chinesischer Kohl, Chinakohl

Spansk översättning col chino, col de China

Salladskål är biologiskt en sortvariant av arten rova och syskon med pak choi och majrova. Alltså inte av arten kål, men tillhörande släktet kålväxter (läs mer > Om kål). En "sallat" med lätt besk kålsmak. Det finns olika sortvarianter. De har långt cylindriskt huvud av vita till ljusgröna blad, vilka upptill blir krusiga och mer gröna. Formen varierar. Härkomst från Kina och särskilt typisk i de norra regionerna inklusive Peking och Korea där den är en viktig grönsak. Till Europa kom den först på 1900-talet. Se film, klicka på "Farm channel" under bilden ovan.

  • Vikt: Ett huvud väger runt 1 kilo.
  • Smak: Salladskål är spröd och krispig med mild kålsmak, lätt besk.
  • Alternativ vara: Pak choy, savoykål.
  • Försäljning/säsong: Till och från i butik. Svenskodlad juni-mitten oktober.
  • Förvaras i kylskåp, +2 till 4°C i plastpåse. Känslig för uttorkning, tryck- och frostskador, samt etylengas. Optimal luftfuktighet 98-100%. God hållbarhet, upp till 2 veckor.


SÅ ANVÄNDS SALLADSKÅL

Ansa
: Ta bort fula blad och skölj i kallt vatten.

Salladskål kan ätas råstrimlad i sallader, eller lättkokas (1-5 minuter). Som ensamrätt kan den ätas med smör eller vinägrettsås. Förekommer mycket som wokad i asiatisk mat. Kan ingå i stuvningar och gratänger. Flitigt använd till surkål i Kina (suan cai) och Korea (kimchi). Läs mer > Surkål. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Pak Choi

Savojkål

Om kål

Surkål

Recept med Salladskål

Det finns 4 recept med Salladskål